Станишев показа документ: ГЕРБ е приел да строи "Белене" за 6,3 млрд. евро

24 януари 2013 в 15:23 2420 7

СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

Правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ е приело цена от 6,298 милиарда евро за изграждането на АЕЦ "Белене" и всяка друга обявена от премиера цифра може да се смята за спекулативна.

Това обяви пред журналисти в парламента бившият премиер Сергей Станишев и показа документ от 30 ноември 201о г. с цитираната горе сума и подпис на тогавашния генерален директор на държавната НЕК Красимир Първанов. Станишев каза, че документът е на "РИА Новости" и се пошегува, че го изровил от "прашните кашони по Белене". Последното е в отговор на изказване на Бойко Борисов от преди 3 дни, че министърът на икономиката Делян Добрев намерил в стар кашон документи по проекта "Белене", от които става ясно, че той ще струва над 10 млрд. евро.

Документът, който Станишев показа на репортерите, е меморандум за разбирателство и сътрудничество при изграждането на новия АЕЦ, подписан от държавната НЕК, "Росатом" и финландската "Фортум".

На въпросната дата - 30 ноември 2010 г., София бе домакин на голям енергиен форум за ядрената енергетика. 

Форумът се проведе буквално две седмици след посещението на тогавашния руски министър-председател Владимир Путин в София. Веднага след пресконференцията на Путин и Борисов в МС (13 ноември 2010г. - бел.ред.) Сергей Кириенко обяви пред българските журналисти, че руската страна е изпълнила едно от поставените от Борисов искания за "твърда цена за бъдещата втора атомна централа". Тази цена беше официално обявена на форума на 30 ноември и тук не става дума за 10 милиарда, или 11 милиарда евро, или пък 22 милиарда лева, които в продължение на години твърдят Бойко Борисов и неговите министри, а за 6,298 милиарда евро, припомня БГНЕС.

 Именно тази цена фигурира и в меморандума, който е подписан в София. 

"Това показва, че кабинетът не е в състояние да защити интересите на България, защото цената, която предишното правителство договори, възлизаше на 5 млрд. 200 млн. евро. Сумата, която е записана в този меморандум, обслужва изцяло интересите на руската страна. Това е все едно да отидеш на пазара, да прибереш в чантата си два килограма домати и после да попиташ колко струват", заключи Станишев.

Той изтъкна, че правителството умишлено обърква българските граждани, като дават неверни данни за цената на проекта "Белене".

"Всички тези приказки, които бълват през последните дни за цена от 22 млрд. лева на АЕЦ "Белене", не отговарят на реалността и Борисов е наясно с това, защото цената за която са подписали през 2010 г., е значително по-ниска", каза още председателят на БСП.

В кулоарите на парламента синият депутат Мартин Димитров коментира, че цената на съоръженията в АЕЦ "Белене" наистина би била 6 млрд. 300 млн. евро, но прилежащата им инфраструктура ще струва още 4 млрд. евро.

"Нека най-накрая се разберат и да излязат с точна сума, нека спрат да объркват българските граждани", бе коментарът на Станишев по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!