Повечето българи ще гласуват "за" АЕЦ "Белене", без да знаят за какво става дума

21 ноември 2012 в 15:35 3147 0

Референдум, Снимка: БГНЕС
Референдум, Снимка: БГНЕС

От хората, които биха участвали в предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика, 62.5% твърдят, че ще гласуват „за” ядрената енергетика, а 37.5% - против. В същото време 55% от гражданите определят информираността си по въпроса като "слаба" или "никаква", 38 % като "средна" и едва 7 % като "висока".

Това показват резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването на общественото мнение е направена в първата седмица на ноември сред 1000 пълнолетни лица в 86 населени места. Въпросът на националния референдум, насрочен за 27 януари 2013 г., е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”

Само 7% от участвалите в изследването на НЦИОМ оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата.

38% от интервюираните определят информираността си по въпросите на ядрената енергетика като средна 0 те споделят, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят респондентите с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи.

36% от респондентите определят информираността си относно ядрената енергетика като слаба. Това са основно младежи до 29 години, хора с основно образование, и респонденти от домакинствата с най-ниски доходи.

19% от анкетираните определят информираността си по въпроса като „никаква”. Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Привържениците на развитието на ядрената енергетика са повече от противниците й сред хората, които се смятат за информирани по въпроса. Най-малка е разликата между двете мнения при „средно информираните” по темата. Сред неинформираните привържениците и противниците на развитието на ядрената енергетика са с равни дялове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews