Станишев: Има глухота в обществото

Елица Мартинова 26 юли 2013 в 16:35 8607 50

Сергей Станишев
Сергей Станишев

„Като че ли има глухота у всички в общественото пространство. Има десетки, стотици монолози.“ Това заяви лидерът на левицата Сергей Станишев в началото на пленума на столетницата.

Според председателя на ПЕС политическата криза в страната може да се реши единствено чрез диалог между партиите и гражданите. В този диалог обаче, не може да се поставят ултиматуми, категоричен е Станишев.

„Признахме политическата си грешка и тя беше поправена. Към всяко едно министерство се създадоха форуми за диалог с гражданското представителство. Демокрацията и насилието са взаимоизключващи се. Трябва да се търси изход от ситуацията, в която няма диалог”, каза Станишев.

По думите му протестите в момента търсят своя нов смисъл. Той подчерта обаче, че в демонстрациите се забелязват все повече „организирани елементи“.

БСП като партия и правителството имат желание за диалог, но не за ултиматуми, които замъгляват истинските причини за протестите, коментира председателят на ПЕС.

Лидерът на БСП е на мнение, че основната причина за протестите е фактът, че политическите процеси са загубили прозрачност, а оттам – и доверието на обществото.

Намек, че няма да има предсрочни избори през май догодина

Сергей Станишев остава категоричен, че незабавни избори ще възпроизвeдат модела на статуквото и няма да са в интерес на демокрацията. По думите му бързият вот ще обслужи единствено лидерите на ГЕРБ.

„Избори през октомври няма да доведат до същностна промяна. Освен за ръководството на ГЕРБ – бетониране на Борисов и Цветанов начело на ГЕРБ”, каза той и подчерта, че оставка на правителството ще съсредоточи прекалено много отговорности в ръцете на президента, който за втори път през тази година ще назначи служебен кабинет.

Лидерът на социалистите намекна още, че не планира да има предсрочни избори през май догодина.

„През май следващата година ще има европейски избори, които ще са много ясен тест за всички политически сили и за доверието в кабинета“, каза Станишев, с което загатна, че възнамерява кабинетът „Орешарски“ да управлява и тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!