Спират храните от частни дарители за с. Бисер

Юлиан Христов 09 февруари 2012 в 12:37 1903 0

selo Biser
Разрушена къща от потопа в село Бисер

Българската агенция по безопасност на храните спира доставените в село Бисер храни от частни дарители.

Това стана ясно днес от думите на директора на агенцията Йордан Войнов. Пред журналисти той обясни, че тъй като не е ясно в какво състояние може да са храните, те няма да бъдат раздавани на нуждаещите си.

„Само от търговци и от производители се приемат храни като дарения за хората от село Бисер. Контролираме нещата по отношение на даренията на храните, като за целта сме наели складова база с минусови температури в Хасково. Всички храни, които пристигат от търговци и от производители, се проверяват от нашите инспектори и след това биват предоставяни на БЧК, на социалните служби за раздаване“, обясни Войнов.

Огромни количества храна са стигнали до бестващото село. „От Смолян, Шумен, Русе, Разград се обадиха кметове, но ги насочихме към кризисния щаб – там да поставят своите искания аргументирано и там да се преценява дали е необходимо насочване на храни, защото някой може и да злоупотребява”, обясни Войнов.

Междувременно кметът на село Бисер съобщи, че жители на селото, които не са пострадали, са опитали да вземат помощи от еднократно отпуснатите суми. Златка Вълкова обясни, че е изготвен списък от хора, които според местната управа са засегнати от наводнението. Части от селото, които се намират на по-висока надморска височина, не са засегнати и не се нуждаят от помощи. Кметът обаче уточни, че заради невъзможността на магазините в селото да бъдат запасени с продукти, всички жители на Бисер ще получат стоки от първа необходимост.

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови