Софийският университет на 240-о място в Европа според интернет класация

Вероника Шербанова 16 август 2013 в 12:49 3217 1

Софийският университет  Снимка: БГНЕС
Софийският университет Снимка: БГНЕС

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ зае 240-о място в Европа в международна класация за присъствие на университетите в интернет Ranking Web of Universities за 2013 г.

В класацията участват над 5800 висши учебни заведения в Европа.

Сред университетите в Централна и Източна Европа Софийският университет заема 21-о място. В световен мащаб пък Алма матер е на 610-а позиция сред 20 000 университета.

Класацията за присъствие в интернет Ranking Web of Universities подрежда висшите училища по четири основни критерия – влияние на интернет страницата на университета, общият брой страници, поддържани от основния домейн, публикувани допълнителни текстови файлове и публикувани в уважавани международни издания академични текстове или цитати от такива текстове. Методиката обаче се променя с всяко следващо издание.

Резултатите се обявяват два пъти годишно – през януари и през юли. През януари 2013 г. Софийския университет за първи път зае 593-то място в света. Преди година пък университетът е класиран на 749 място.

СУ е на първо място сред българските университети в класацията. На второ място е Нов български университет. Той заема 2577 място в света, като през 2012 г. е заемал 1769 място.

Начело на класацията за Европа са Оксфорд и Кеймбридж, които заемат съответно първо и второ място. В световен мащаб на първо място е Харвард, следван от Техническия университет в Масачузетс и Станфорд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови