Служителите в НЗОК стават държавни служители, режат им бонусите

Юлиан Христов 14 март 2012 в 17:23 3397 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Служителите в Националната здравноосигурителна каса стават държавни служители. Това гласят промени в Закона за държавния служител, приети на първо четене от парламента. Решението автоматично би отрязало възможността в НЗОК да се раздават безконтролно високи бонуси. Синдикатите и служителите се обявиха против.

Законопроектът бе приет на първо четене от парламента на 8 март. В протестна декларация, изпратена до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, се казва, че промените в закона са приети въпреки несъгласието на синдикатите и без обществено обсъждане.

Идеята служителите на касата да бъдат приравнени на държавни служители бе лансирана от финансовия министър Симеон Дянков още през есента на миналата година, когато бяха представени за първи път идеите за нова система за заплащане в държавната администрация. Ако работещите в НЗОК окончателно бъдат приравнени към статута на държавни служители, те няма да имат право на бонуси над 30% от годишната заплата.

Синдикалистите са притеснени, че решението щяло да доведе до "редица негативни последици за задължителното здравно осигуряване в България и за служителите на НЗОК".

В писмото им пише, че така НЗОК се политизира и така ще загуби обществения характер на управлението си, както и на доверието на хората. Синдикатите смятат, че по този начин щяла да се създаде възможност за отклоняване на финансови средства по посока една или друга политическа сила. Вече нямало да се разпределят справедливо средствата.

Служителите на НЗОК пък се чувстват оскърбени, защото никой не ги информирал предварително и не било ясно как ще се извърши приравняването на сегашните длъжности съобразно закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !