Славчо - биячът на френските военни, тормози цяло село

Николаос Цитиридис 03 ноември 2012 в 19:41 5355 4

Село Коиловци Снимка: Сергей Антонов
Село Коиловци Снимка: Сергей Антонов

Славчо - един от мъжете, бил френските военни, тормози от години съселяните си. След инцидента към битовите драми са се прибавили и заплахи за убийство към всеки, който спомене за случилото се вечерта на 15 срещу 16 октомври.

Това разказаха жители на плевенското село Коиловци пред екип на OFFNews, отишъл на място, за да разбере повече за инцидента.

Въпросната вечер 40-годишният Славчо, брат му Васко и полицаят Румен Цветанов отишли въоръжени да пазят окосената през деня нива от набези на роми. Видели черния джип на петимата французи, кацнали в района с парашути, помислили ги за крадци, били ги и стреляли по тях.

Първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че французите били "туристи, практикуващи екстремни спортове". След като се разбра, че чужденците всъщност са военни от френската Генерална дирекция за външна сигурност, спря да говори за случая.

OFFNews се свърза с кмета на Коиловци, за да разбере повече, но той отказа да коментира и ни насочи към родителите на 40-годишния Славчо. Оказа се, че случката е табу и за семейството - отговори на въпросите си не получихме, наш репортер дори бе наруган по телефона от майката на Славчо.

Отидохме в селото в петък, 2 ноември. Не заварихме братята в къщата им. Намерихме обаче техен близък, който разказа, че до предишната вечер Славчо бил в София, където го викали за допълнителни разпити.

Оказа се, че и съселяните им не искат да говорят за случилото се. Страхуват се - Славчо ги заплашил, че ще ги убие, ако проговорят пред някого. Разказаха ни все пак, че Славчо и брат му отдавна били тормозени от роми, които опитвали да окрадат нивата му. Затова и двамата отишли да я пазят вечерта, когато се натъкнали на французите.

След обещанието, че няма да споменаваме имената им, местните ни разказаха и различна от официалната версия за инцидента - парашутистите първи нападнали Славчо, брат му и приятеля им. Французите им налетели с железен предмет, след което започнали боят и стрелбата. В резултат двама от французите имат огнестрелни рани в краката, а един е със счупен нос.

Селяните от Коиловци не искат повече да коментират случая - страхуват се от заплахите на Славчо.

Не се стърпяват обаче да се оплачат. Двамата с брат му отдавна ги тормозели с битовите си драми. Последния път свадата била заради джанка в двора им. Признават, че се чувстват притиснати и застрашени заради постоянните кавги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков