Български селяни били и ранили френски военни, мислейки ги за крадци

Последна промяна на 01 ноември 2012 в 12:20 3836 7

Парашутист. Снимка: БГНЕС, архив
Парашутист. Снимка: БГНЕС, архив

Парашутистите, които преди две седмици се приземиха край Плевен, били френски военни. 

Това твърди в своя статия френският вестник „Поан”, цитиран от "Фокус".

Според изданието петимата французи, които са служители на френската Генерална дирекция за външна сигурност и били на обучение в България. Местните жители обаче ги помислиха за крадци и ги нападнаха.

Парашутистите бяха обявени от българските власти за туристи, които практикуват екстремни спортове.  

В колата на френските граждани са били открити компютри, парашут, професионален фотоапарат и неопренов водолазен костюм. Тъй като са ги помислили за крадци, местните жители са пристъпили към саморазправа, използвайки и огнестрелно оръжие. Двама от французите са ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите са успели да избягат.

Запитан за инцидента, френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отказа да направи коментар, но даде да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент, пише вестникът.

Преди три дни депутатът от БСП Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов изпратиха писмо до главния прокурор Борис Велчев по повод на инцидента от 16 октомври. В писмото се посочва, че местните хора са притеснени от създадената около случая мистификация. 

Румен Петков възнамерява да внесе в Народното събрание въпрос до министъра на отбраната. Депутатът ще настоява Аню Ангелов да отговори дали структури на ръководеното от него министерство, в това число ВВС, разполагат с информация за полет на самолет или за парашутни скокове над Плевенския регион и северно от река Дунав. Петков ще внесе въпрос за инцидента и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Депутатът ще предложи на ПГКБ да се иска създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни случая.

Няколко дни след инцидента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че самоличността на чужденците е установена и те са предадени на посолството на Франция. Тогава Цветанов обяви, че става въпрос за туристи, занимаващи се с екстремни спортове. „Няма нещо, което да е по-необичайно. Има хора, които са с различни идеи и обичат да се занимават с екстремни спортове. Има оказана медицинска помощ, но най-важното е, че всичко е приключило”, каза министър Цветанов. Той посочи, че е в компетентността на прокуратурата дали ще бъдат предприети последващи действия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2012 в 18:04

......"туристи,занимаващи се с екстремни спортове,носещи със себе си преносим компютър,водолазен костюм,парашути..." Тоя Цвъ.Цвъ,с особенна форма на главата и м-р НА МВР-то да не би да мисли останалите българи за галфони и тъпаци. нека си има 6-7 апартамента,но да не лъжи,когато има очевадни неща.А и другите около него му пригласят ,че нямало нищо особенно,грешка и др.такива тъпотии. А на т.н СЕЛЯНИ-едно голямо Браво!!!.Друг път ,ако се случи пак,освен бои,нека да има и др.нещо,което да запомнят "братята франчета"

01.11 2012 в 14:23

Добре че "народната армия" е боеспособна!

01.11 2012 в 13:47

ех, тоя Цецо, не може да си отвори устата без да излъже за нещо...

01.11 2012 в 13:42

Като ходят неканени така става. :)

01.11 2012 в 13:22

Тези не са просто "военни", ако са от "Генерална дирекция за външна сигурност"! Това са техните "Джеймс Бонд"-ове!!! ;-) Французите още не могат да ни простят, че дядовците на тези наши селяни са мачкали френската армия през Първата световна война.....

01.11 2012 в 13:08

Бий да те уважават !!!

01.11 2012 в 13:03

Много добра армия имат французите, щом нашите селяни спукват техните военни!!!