Български селяни били и ранили френски военни, мислейки ги за крадци

01 ноември 2012 в 12:20 6499 7

Парашутист. Снимка: БГНЕС, архив
Парашутист. Снимка: БГНЕС, архив

Парашутистите, които преди две седмици се приземиха край Плевен, били френски военни. 

Това твърди в своя статия френският вестник „Поан”, цитиран от "Фокус".

Според изданието петимата французи, които са служители на френската Генерална дирекция за външна сигурност и били на обучение в България. Местните жители обаче ги помислиха за крадци и ги нападнаха.

Парашутистите бяха обявени от българските власти за туристи, които практикуват екстремни спортове.  

В колата на френските граждани са били открити компютри, парашут, професионален фотоапарат и неопренов водолазен костюм. Тъй като са ги помислили за крадци, местните жители са пристъпили към саморазправа, използвайки и огнестрелно оръжие. Двама от французите са ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите са успели да избягат.

Запитан за инцидента, френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан отказа да направи коментар, но даде да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент, пише вестникът.

Преди три дни депутатът от БСП Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов изпратиха писмо до главния прокурор Борис Велчев по повод на инцидента от 16 октомври. В писмото се посочва, че местните хора са притеснени от създадената около случая мистификация. 

Румен Петков възнамерява да внесе в Народното събрание въпрос до министъра на отбраната. Депутатът ще настоява Аню Ангелов да отговори дали структури на ръководеното от него министерство, в това число ВВС, разполагат с информация за полет на самолет или за парашутни скокове над Плевенския регион и северно от река Дунав. Петков ще внесе въпрос за инцидента и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Депутатът ще предложи на ПГКБ да се иска създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни случая.

Няколко дни след инцидента вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че самоличността на чужденците е установена и те са предадени на посолството на Франция. Тогава Цветанов обяви, че става въпрос за туристи, занимаващи се с екстремни спортове. „Няма нещо, което да е по-необичайно. Има хора, които са с различни идеи и обичат да се занимават с екстремни спортове. Има оказана медицинска помощ, но най-важното е, че всичко е приключило”, каза министър Цветанов. Той посочи, че е в компетентността на прокуратурата дали ще бъдат предприети последващи действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови