Слаба активност в Кърджали, няма автобуси с изселници

12 май 2013 в 13:46 2124 0

Гласуване в Кърджали на парламентарните избори на 12 май. Снимка: OFFNews
Гласуване в Кърджали на парламентарните избори на 12 май. Снимка: OFFNews

Необичайно слаба е активността в област Кърджали. Няма ги традиционните за избори автобуси с гласуващи тук изселници, предаде репортер на OFFNews.

До 10.30 ч. днес са гласували само 9% от избирателите (20 683 бюлетини), заяви председателят на РИК Даниела Петрова.

За участие във вота са регистрирани 23 партии и 6 коалиции с общо 157 кандидат-депутати в листите.

Избирателите наброяват 255 493 души, с около 30 000 повече от парламентарните избори през 2009 г. Според Петрова набъбването на списъците се дължи на новите пълнолетни.

Секционните комисии в областта са 447, в тях работят 3 581 души.

Освен редовните автобусни линии от Турция, пристигащи на автогарата в Кърджали, не се забелязва трафик на извънредни автобуси с изселници, каквито традиционно се тълпят пред урните. Областният лидер на ДПС Бахри Юмер обясни отсъствието им с факта, че изселниците фигурират в избирателните списъци, но гласуват в изборните секции в Бурса, Измир, Истанбул, Анкара, Коджаели и др. турски градове.

РИК в Кърджали вече разгледа първите за деня жалби. Според едната анкетьори от „Сова Харис” записвали имената и вота на гласоподавателите на изхода от секциите, хората трябвало да разкриват за кого са гласували. Екип на комисията е проверил сигнала, но не е установил такова нарушение.

Проверка по жалба е била извършена и в село Мост, родното на кмета на Кърджали Хасан Азис. Секретарят на СИК в селото алармирал, че полицай неправомерно събира личните документи на чакащите избиратели. Областният шеф на МВР в Кърджали Валери Баранов обаче в телефонен разговор с Даниела Петрова отрекъл да има полицейска намеса по подобен начин.

Предизборният щаб на ГЕРБ разпространи текста на жалбата, внесена от областния лидер и водач на партийната листа Цвета Караянчева, която лично констатирала нарушения в село Глухар. Според нея пред две от секциите стояла жена, която събирала информация кой за коя партия е гласувал и записвала личните данни на хората, но не се легитимирала с документ.

Устен сигнал пък бил подаден в щаба на ГЕРБ, че кметът на същото село е предизвикал скандал, като настоявал до урната да бъде допуснат човек без постоянен адрес в Глухар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews