Шофьор и санитар се борили за живота на ужилен ром

25 октомври 2012 в 13:10 2029 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Двама фелдшери, санитар и шофьор са се борили за живота на ужиления ром, който по-късно почина в болницата в Оряхово.  

Това заяви днес в парламента здравният министър Десислава Атанасова, която бе извикана в парламента, за да даде обяснения по случая, с което обсъждането на данъчните закони беше временно прекъснато.

Наличният екип в болницата започнал реанимация, която продължила около 30 минути. Въпреки лекарската намеса, мъжът получил алергичен шок и починал, обясни министърката.

Вчера над 300 роми търсиха обяснение и възмездие за починал техен роднина. Ромите се събраха  пред болницата в Оряхово, където към обяд циганин на средна възраст потърсил лекарска помощ и бил приет по спешност, след като бил ужилен от пчела. Мъжът е бил със затруднено дишане. 

Съществува спекула, че в малките населени места няма достъп до медицинска помощ.

Тя посочи, че  МБАЛ Оряхово е изцяло собственост на община Оряхово. От 4 ноември 2011 г. със заповед на управителя на болницата  приемът на пациенти във всички поделения е преустановен. Причината - натрупани задължения в размер на повече от 2 млн. лв. Има решение болницата във Враца да разкрие свой филиал в Оряхово, за да не останат хората без болница, стана ясно още от думите на здравния министър.

Медицинското обслужване на болните в Оряхово е нормално осигурено. Има 9 практики на общо практикуващи лекари, 22 практики за специализирана медицинска помощ и 2 медико-диагностични лаборатории каза здравния министър.

През първото шестмесечие на годината във филиала на Спешна медицинска помощ - Враца са били подадени 714 сигнала, като пациентите за хоспитализирани са 137 възрастни и 16 деца.

За същия период за извършени и над 400 амбулаторни прегледа,  стана ясно от отчета на здравния министър.

От трибуната в парламента министър Десислава Атанасова поздрави колегите си от болницата във Враца, общинския съвет в Оряхово и кмета за позицията и затова че чрез реални действия търсят разрешаване на проблема”.

Днес депутатът от Коалиция за България Георги Божинов поиска министърът да участва в утрешния парламентарен контрол и да обясни за закрити общински болници и осигуряване на неотложна медицинска помощ в тези региони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews