Десислава Атанасова заплаши с уволнение директора на НЗОК

Вероника Шербанова 22 февруари 2013 в 17:01 6031 3

Десислава Атанасова Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова Снимка: БГНЕС

Здравният министър в оставка Десислава Атанасова заплаши с уволнение директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков заради лимита на клиничните пътеки.

В Министерството на здравеопазването пристига информация от водещи държавни лечебни заведения за драстично занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болнична помощ за 2013 г., което поставя под заплаха националната сигурност на страната, пише Атанасова в писмо до д-р Цеков.

Към 20 февруари болница „Пирогов“ са осъществени прогнозните дейности за три месеца напред. Болница „Св. Екатерина“ до момента е на загуба с 1,6 млн. лева за пациентите, лекувани от декември 2012 г. до момента. Националната кардиологична болница има около 25% намален брой клинични пътеки, въпреки че обема на осъществените медицински дейностите не се е променил значително през последните пет години, пише още Аатанасова.

Като проблем здравният министър определя и лимитирането на клиничните пътеки, които е трудно да бъдат прогнозирани, като тези за нормално раждане, за недоносени деца, диализното лечение и др.

Десислава Атанасова призова директорът на здравната каса да предприеме необходимите мерки за промяна на сегашното положение. „В случай, че Надзорният съвет не предприеме незабавни действия, имам готовност за свикване на извънредно заседание на НС на НЗОК“, категорична е тя.

Сигнали за проблеми в болниците заради лимита на медицинските дейности подадоха още Българският лекарски съюз, както и лечебни заведения от цялата страна. Заради това БЛС поиска оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков и на Надзорния съвет на здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!