СДВР: Случаят с Яна Кръстева е приключен за МВР

25 октомври 2012 в 14:06 2751 2

Яна Кръстева
Яна Кръстева

Убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина е разкрито и случаят е приключен за МВР. Това казва в интервю за БНР началникът на сектор "Престъпления срещу личността" в СДВР Георги Тотков.

Тялото на Яна бе открито на 10 юли 2011 година, а експертизата установи, че смъртта е настъпила през нощта на 9 юли.

"Категорично. По случая с Яна Кръстева предстои внасяне на обвинителен акт, доколкото аз съм запознат", каза Тотков. Бройката на битовите убийства в София годишно е под 30, обясни още шефът на отдел "Престъпления срещу личността" в столичната полиция. Тотков обаче уточни, че все пак това не е малко за град като София.

Единственият обвиняем за смъртта на момичето е Николай Русинов-Чеци, който е в ареста. Още на първия разпит пред полицаите Чеци призна, че е правил секс с момичето в нощта на убийството. По време на четиримесечното разследване обаче той остана само свидетел, а обвиняем беше Пламен Трифонов, който изкара няколко месеца в ареста.

Близо 10 месеца бяха необходими на следствието, за да поиска от чужди лаборатории ДНК анализ на откритите веществени доказателства по тялото на Яна. Анализите бяха направени в две лаборатории – в Австрия и Великобритания. Те дадоха основание на прокуратурата да повдигне обвинения на Русинов и той да отиде зад решетките. Разследващите месеци наред поддържаха версията, че по трупа са намерени косми, които имат морфологични сходства с косата на Пламен Трифонов. Австрийските експерти обаче са установили, че на местопрестъплението не е открит нито един косъм от него, а всичките са от Русинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!