Само един кандидат за Западния парк в София

16 ноември 2012 в 09:40 1507 0

Западен парк в момента. Снимка: БГНЕС
Западен парк в момента. Снимка: БГНЕС

Само един е кандидатът за концесията за Западния парк в столицата, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily". 

Документи е подало само "Уест парк", в което влизат компаниите "Нелко 22" и регистрираната на Британските Вирджински острови MТ Rose Corporation през 1999 г.

Първата концесия на парк беше подготвяна повече от година от Столичната община. В края на март беше внесен доклад с предложение за процедура за концесията, но кметът Йорданка Фандъкова го оттегли и внесе подобрен вариант.

Първият вариант предвиждаше близо 500 дка от парка да бъдат предоставени на инвеститор без концесионна такса за 25 години, а след изтичането на срока общината да плати голяма част от вложените средства.

Подобреният вариант също предвижда липса на концесионна такса, но фирмата, която го вземе се задължава да инвестира най-малко 5.7 млн. лв. за периода на стопанисване. Предвижда се концесията да е до 25 години, но точният период ще бъде определен спрямо предложенията на кандидатите за инвестиции.

След края на концесията изградените съоръжения ще останат за Столичната община без тя ги плаща. 

Във вторник изтече удълженият срок за подаване на оферти в Столичната община и в четвъртък беше отворено единствено предложение.

До сеидмица комисията, назначена от столичния кмет комисия ще трябва да реши дали "Уест парк" може да продължи участието си в процедурата., след което да премине към детайлно разглеждане на предложението на обединението и обвързващата оферта.

По информация в "Капитал Daily" обединението е създадено в средата на септември, като водещ партньор в него е "Нелко 22", управлявано от Добромира Пачулова. Регистрираната на Вирджинските острови компания пък се управлява от Валентин Йорданов Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки