Quantcast

Сирийските бежанци искат в София, София не ги ще

Последна промяна на 26 септември 2013 в 18:21 2655 5

Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор
Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор

Пореден протест на бежанци заради лошите условия в центъра започна днес във временни център за настаняване на чужденците край свиленградското с. Пъстрогор.

Основното искане на чужденците – предимно сирийски бежанци от гражданската война, е да бъдат преместени в София, тъй като там сънародниците им получават по-бързо бежански статут, в рамките на месец-два.

За сравнение, в Пъстрогор има хора, подали молби за закрила към Държавната агенция за бежанците, които чакат отговор по 6 месеца. Капацитетът на тамошния център отдавна е надхвърлен – от няколко месеца чужденците, настанени там, са над 500 при условия за не повече от 300 души. Някои от стаите в Пъстрогор в момента се обитават от 18 души – в това число деца и бебета.

Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор

„Нямаме право да работим и да пътуваме, а издръжката ни не стига. Отдалечени сме от всеки град. Няма лекари, само медицинска сестра. При това се налага да си купуваме лекарства, а не ни дават нищо – само 65 лева (месечната издръжка на човек – бел.ред.). А условията тук са лоши – във всяка стая има дървеници, пчели“, разказа сирийка, настанена в Пъстрогор. Тя е там със съпруга и бебето си.

„Хората тук се хранят вече по 2 пъти, вместо 3 пъти дневно, понеже парите не стигат. Много от нас искат да работят и да учат език, но нямаме право да работим, а няма и езикови уроци“, каза още бежанката.

Същевременно днес кметът на София Йорданка Фандъкова и столичният общински съвет се обявиха срещу концентрацията на много бежанци в града заради риск за сигурността. Общинският съветник от ВМРО дори поиска да се спре с откриването на допълнителни центрове за настаняване на чужденците. Общинската власт се възпротивиха и на правителственото решение от вчера за разкриване на 2 нови общежития, тъй като не била информирана от кабинета. Не е редно да се научава от медиите къде ще се настаняват чужденците, добре е да има комуникация между двете власти, защото Столичната община може да помогне с организацията, каза зам.-председателят на общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2013 в 20:49

БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ИСКА !!! ЗАМИНАВАЙТЕ СЕ ОБРАТНО В СИРИЯ !!!

26.09 2013 в 19:58

Ami zatvorete granicite :(

26.09 2013 в 19:42

Абе да ги репатрират към Западна Европа, Дребнобритания и САЩ, тия забъркаха кашата в Сирия, а после стовариха върху най-бедната страна в Европа цялата тежест на бежанския поток. Мачкат България открай време, и после се чудят що ги мразиме.

26.09 2013 в 19:27

Да одат у Франция .Франсетата наливаха масло в огъня,сега да си срещат проблемите.Дей и гнусни жабари.

26.09 2013 в 19:06

Велкаму ту ю Булгаристан.