РЗС иска референдум за нова Конституция

Елица Мартинова 26 февруари 2013 в 14:43 1601 0

Яне Янев, Снимка: БГНЕС
Яне Янев, Снимка: БГНЕС

РЗС предлага референдум с въпрос: Желаете ли да се свика Велико народно събрание с цел приемане на нова Конституцията. Това обяви партийният лидер Яне Янев във вторник на брифинг в парламента.

„Току-що внесохме в деловодството на НС проект за решение за свикване на национален референдум с въпрос: Желаете ли да се свика Велико народно събрание с цел приемане на нова Конституцията. Позоваваме се на подписката, която е внесена в парламента, разглеждана е от правната комисия и има легитимни, установени от ГРАО, около 400 000 подписа. Това е достатъчно основание НС да вземе решение за провеждане на национален референдум“, обяви Янев.

От РЗС предлагат референдумът да се проведе в деня на бъдещите парламентарни избори, защото „по този начин ще струват 0 лева на държавата“.

Партията на Янев обяви, че има изготвен проект за нова Конституция, която би регламентирала България като президентска република от френски тип със 100 народни представители.

„Убедени сме, че този въпрос ще е евтаназия за статуквото. За БСП и ДПС това е смъртоносно хапче. Новата конституция ще даде нов план за Трета българска държава. Само референдумът може да доведе до смяна на системата и до края на посттоталитарния модел“, заяви Янев.

Той бе категоричен, че решението за нова Конституция трябва да бъде предоставено в ръцете на народа.

„Този въпрос не може да се реши от лицата, презентирани от медиите като лица на протеста. Тези със средно образование и два пръста чело ли ще направят Конституция?“, попита риторично Янев.

От РЗС обявиха, че не са консултирали предложението си с ГЕРБ, защото са „суверенна партия“ и сами вземат решенията си.

Подписката, на която се позова лидерът на РЗС, бе започната през септември 2010 г. и внесена в парламента в края на същата година. През януари 2011 г. обаче Държавната агенция „Национална сигурност“ извърши масирана проверка на подписите и обяви голяма част от тях за фалшиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews