Борисов върна мандата

Юлиан Христов 25 февруари 2013 в 12:17 6183 21

Бойко Борисов върна мандата на президента Плевнелиев, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов върна мандата на президента Плевнелиев, Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов върна връчения му от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство.

Премиерът в оставка дойде днес в 12 ч. в президентството, където по процедура държавният глава връчи на ГЕРБ като най-голяма парламентарна партия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Борисов предложи БСП да вземе мандата

Борисов предложи на президента вариант за излизане от политическата криза. Според него Плевнелиев няма ресурса да състави служебен кабинет, защото освен близо 30-те зам.-министри, които трябва да бъдат намерени, трябва да бъдат назначени и областни управители. Премиерът в оставка предложи БСП и ДПС да вземат мандата за съставяне на следващия кабинет, въпреки че по правомощия президентът няма как да убеди двете партии да направят това.

По думите на Борисов служебното правителство няма да успее да управлява страната качествено и това може да доведе до по-големи безредици. 

"БСП и ДПС да вземат мандата, те ще проведат изборите. Когато те ги проведат, не могат да кажат, че вотът е манипулиран. Ще вдигнат доходите на хората незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно. Станишев ще отиде в Брюксел да наложи вето на бюджета за следващия програмен период на ЕС и ще вземе повече пари за България. Веднага ще смени състава на ДКЕВР, веднага ще намалят сметките и най-вече веднага ще преборят монополите, които са създали, понеже ние монополи не сме създавали", заяви премиерът в оставка със саркастичен тон.

Премиерът в оставка обеща подкрепа за БСП и ДПС, ако решат да сформират правителство.

"Аз им гарантирам всеки ден да има 20 души от ГЕРБ, които да работят до края на мандата. Обещавам 20 души, за да има кворум и това правителство да работи, докато изпълни програмата си. 21 обаче не давам. Това значи, че Доган трябва да ходи всеки ден на работа, за да има кворум между БСП, ДПС и нашите 20 човека", каза Борисов.

"Предлагам както в Румъния, президентът връчи мандат на следващата по-големина партия и те проведоха избори. БСП и ДПС трябва да вземат мандата. Аз съм се явявал на избори, когато те са били на власт и винаги съм ги побеждавал. Провеждат избори. Второ – няма да има нужда вие да понесете пасив – как ще намерите 15 министри, попита Борисов. Ако Станишев и Доган влязат властта за два месеца, няма да могат да си заметат следите, ще вдигнат незабавно доходите на хората, ще вдигнат пенсиите незабавно, веднага ще назначат състав на ДКЕВР, ще намалят сметките. Ние не сме създали монополите. Хората излязоха на улицата, аз си поемам своята вина, каза още Бойко Борисов. Аз ви гарантирам, че те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори в тях, и не по Конституция ни свалиха. Сега ще му видя антикризисните мерки на Станишев и Корнелия Нинова", каза още Бойко Борисов.

Премиерът в оставка и митовете

Борисов бе категоричен, че "метежите" на хората са подклаждани от опозиционните партии ДПС и БСП, въпреки че дори и разделените инициативни комитети на протестиращите в страната настояваха хората с политическа принадлежност да напуснат редиците им.

"През цялото време БСП настояваха, че съм диктатор. Това са глупости, разбира се - кой диктатор връща цялата власт. През цялото време те говориха в хор против нас. "Ще ви свалим по другия начин", казаха БСП. Направиха го. И Лютви Местан каза същото в Кърджали: "Идете си с мир". Всичко това беше планирано.  Използваха бедните хора, вкараха провокатори при тях", категоричен бе Борисов.

Той съзря опозиционна намеса и в сметките за ток през зимните месеци.

"Дори това със сметките ще видим дали не е нарочно направено. Едните сметки да са 30 дни, другите да са 40, да пуснат инкасаторите отпуска, ще проверим", закани се Борисов.

"Вторият мит беше за контрола върху медиите – някои от вас брутално ни подкрепяхте, без да съм имал нужда от вас. Сега стана ясно, че това всичко е било целенасочено", коментира още експремиерът.

Вторият мит беше за контрола върху медиите – някои от вас брутално ни подкрепяхте, без да съм имал нужда от вас. Сега стана ясно, че това всичко е било целенасочено, посочи Борисов.

"Tова беше много важно за нас, за да може държавата да върви по избрания в конституцията ред.  През всички години сме градили, не сме рушили и аз не мога да търпя как някой го прави по какъвто и да е начин", заяви премиерът в оставка Борисов.

Плевнелиев връчва мандата на БСП в сряда

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателния мандат на БСП в сряда. В четвъртък той планира обръщение към нацията, което ще бъде направено от трибуната на парламента. В него държавният глава ще посочи конкретните стъпки, които смята да предприеме "ден по ден". Преди всичко това да се случи обаче, във вторник ще бъде проведен Консултативен съвет за национална сигурност, на който ще бъде обсъдена политическата криза в страната. 

Връчването на мандата на ДПС ще стане едва в петък. 

"Ако и трите политически сили откажат, в понеделник излизам с ясни послания от един президент, който си носи кръста и се отнася максимално отговорно към институциите. Тогава ще чуете задачите и приоритетите на служебното правителство. Вероятно между сряда и петък следващата седмица най-рано би могло да се посочат и хората, които ще застанат с името си в тази трудна и тежка за държавата ситуация, за да може по приоритетите да има задачи”, посочи Плевнелиев.

Той даде заявка, че е готов за съставяне на служебен кабинет.

"Вероятно между сряда и петък следващата седмица най-рано би могло да се посочат и хората за служебния кабинет", коментира президентът.  „В момента държавата има много важни въпроси за решаване. Не коментирам слухове. Когато дойде време да кажа, ако се наложи служебно правителство, ще кажа кой може да е в него”, заяви държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!