Протестите продължават с искания за нова Конституция

22 февруари 2013 в 09:10 2568 4

Протестът в Пловдив. Снимка/Архив: OFFNews
Протестът в Пловдив. Снимка/Архив: OFFNews

Протестите в страната продължават вече 13-и ден. И за днес, 22 февруари, в много градове, сред които София, Пловдив, Варна, Русе, са насрочени мирни демонстрации на граждани.

Постепенно исканията на протестиращите, които започнаха като бунт срещу енергийните монополи, се избистрят в посока промяна на политическото статукво и срещу лошото управление. Неформалните лидери на митингите заговориха за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция, за намаляване на броя на депутатите, за нов изборен кодекс и по-пряко участие на гражданите в управлението, за възможност за отзоваване на представителите на властта. 

Исканията на демонстрантите имат и някои регионални отсенки. Пред Българското национално радио арх. Калина Павлова обобщи настроенията сред протестиращите във Варна така: "Проблемът във Варна е една групировка – ТИМ, която се опитва директно да влияе върху гражданите. Тези хора нямат силата да бъдат организатори, пречат на гражданите да вземат своите решения свободно."

Арх. Павлова, за която БНР уточнява, че е и член на партия "Зелените", избори и някои политически искания: "Представителството трябва да е отворено. Гражданите вече формулираха направление. Основното недоволство е за начина, по който се избират народните представители. Президентът да накара парламента да промени Изборния кодекс. Това е важно и спешно. Сред другите искания е отзоваване на хората на изборни длъжности. Искаме пряка демокрация. Целта е да се избере по-независим състав на парламента. Трябва да се отвори процедура за Велико народно събрание."

От други места пък се чуха настоявания за съд за виновниците за състоянието на българската енергетика и високите сметки на гражданите. 

Ето и някои от протестните действия, планирани за тази вечер:

В София в 18 ч ще се проведе демонстрация пред езерото "Ариана".

В Русе също в 18 ч е насрочен протест пред Халите.

В Пловдив в 17 ч ще има митинг пред сградата на EVN.

Във Варна демонстрацията отново ще е пред Общината.

В Стара Загора ще има протест в 17 ч пред сградата на EVN.

Протест е предвиден и в Хасково.

В Бургас се зарекоха на "1000 дни протест". Снощи те излязоха отново на централната улица "Александровска", близо до сградата на EVN. 

Инициативни комитети в страната вече започнаха да излъчват свои представители за общонационална среща на делегати на протестиращите. Те ще поискат и консултации с президента Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови