ДПС: Връщаме мандата, президентът участва в сценарий

Борислава Бибиновска 26 февруари 2013 в 13:46 3014 6

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

ДПС ще върне мандата и няма да участва в съставяне на служебно правителство. 

Това заяви днес председателят на ДПС Лютви Местан на извънреден брифинг малко преди да започне заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев.

Лютви Местан обясни пред журналисти, че тази сутрин е получил проекта за становището на държавния глава, подготвено за заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Един от акцентите на становището гласи, че е необходимо политическите партии да положат необходими усилия за съставяне на ново правителство в рамките на сегашното 41-во Народно събрание", заяви Местан.

По думите на председателят на ДПС това становище на Плевниев противоречи на позицията му от преди седмица, изразена при провеждане на политическите консултации с парламентарните групи. Тогава президентът и партиите са постигнали съгласие мандатът да бъде връчен три поредни дни на трите най-големи политически групи - ГЕРБ, БСП и ДПС. След отказа и на трите политически групи да съставят служебно правителство, Росен Плевнелиев щял да разпусне в края на тази седмица състава на Народното събрание. 

"Намирисва ми на редакция в позицията на президента, защото това е отклонение от първоначалния график", заяви Лютви Местан. 

От ДПС заподозрели, че Плевнелиев участва в сценарий,  начертан от Бойко Борисов след вчерашната среща.

Новата позиция на президента съмнително се появила ден, след като от ГЕРБ отказаха мандата за съставяне на служебно правителство. Ако тази позиция пък е новата идея на държавния глава за справяне с политическата криза,  то това би означавало, че ГЕРБ ще се превърнат в опозиция на собственото си управление, коментира още Местан.

"Няма как да заработи и сценарият за поредния опит да се прехвърли отговорността върху други политичeски сили, заемайки парадоксалната позиция да се яви опозиция на себе си - ще рече на собственото си управление".

Най-бързият изход е по-скорошни предсрочни парламентарни избори, като най-подходящата дата според Лютви Местан е 28 април.

Вчера министър-председателят в оставка Бойко Борисов върна връчения му от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство. Премиерът бе категоричен, че няма да участва в служебен кабинет. Междувременно Борисов предложи БСП и ДПС да вземат мандата за съставяне на следващия кабинет. От "Позитано" 20 също заявиха, че ще върнат мандата в деня, когато им бъде даден. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!