РЗС дадоха заден за Закона за публичното имущество

Елица Мартинова 11 март 2013 в 14:57 2516 1

Яне Янев
Яне Янев

РЗС внесоха поправки в собствените си текстове за промяна в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Те бяха гласувани на първо четене на 7 март. Измененията се наложиха, след като в последните срещу новия регламент възразиха редица неправителствени организации и обществени личности.

Приетите в четвъртък изменения предвиждаха доходите и имуществото си да декларират шефовете на всички дружества, които са контролирани от ДКЕВР – ЕРП-та, ВЕИ, топлофикациите и др.

Декларации ще трябва да подадат всички синдикални лидери и членове на контролни и управителни съвети в профсъюзите. Същото ще важи и за работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КРИБ, БСК и БТПП в момента.

Промените предвиждат още декларации в Сметната палата да подават всички кандидати за депутати, също така и евродепутатите, еврокомисарите и всички представители на държавата в ЕС и НАТО.

Шефовете на неправителствени организации, които не са регистрирани по търговския закон, а са с идеална цел. Именно тази точка от регламента предизвика широко обществено обсъждане, което принуди РЗС да въведе корекции в собствените си текстове.

„По отношение на публичността на доходите и имуществото на представителите на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, се уточнява, че в обхвата на Закона ще влизат само тези юридически лица, които през предходната година са били финансирани с публични средства или със средства по програми на Европейския съюз“, уточняват от партията на Яне Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови