Ройтерс: Протестите в България ще доведат до безработица и по-ниски заплати

OFFNews 24 февруари 2013 в 17:56 7445 15

Протестът в София на 24 февруари. Снимка: Ники Ончев
Протестът в София на 24 февруари. Снимка: Ники Ончев

Свързаните с насилие протести в България, които принудиха кабинета да подаде оставка тази седмица, ще доведат до нарастване на безработицата и намаляване на заплатите не само за българите, а тази перспектива е в сила и за жителите на другите страни от Източна Европа.

Това пише анализатор на „Ройтерс“ в статията си, озаглавена “Българската криза – лоша поличба за борещата се за развитие Европа”.

Управляващите партии в тези страни, които въвеждат строги програми за икономии, за да спечелят доверието на чуждестранните инвеститори, рискуват да бъдат отхвърлени от избирателите заради увеличаването на данъците и намаляването на доходите.

Тези пък, които опитват нетрадиционни начини за увеличаване на подкрепата на гласоподавателите преди изборите, могат да отблъснат инвеститорите и да донесат повече проблеми.

По който и път да поемат, обикновените българи, словенци, чехи и унгарци ще бъдат изправени пред нарастваща безработица и намаляващи заплати, обясняват от „Ройтерс“.

Според анализатора на Standart Bank Тим Аш падането на българското правителство най-вероятно няма да е последният подобен случай сред бившите комунистически републики.

Много от стоте милиона души, които се присъединиха към ЕС през последното десетилетие с идеята за приближаване до западния начин на живот, започват да губят надежда.

Българският министър-председател Бойко Борисов заплаши да отнеме лиценза на чешкото енергоразпределително дружество ЧЕЗ, което е едно от исканията на протестиращите. Чехите осъдиха този ход, а анализаторите отбелязаха, че това може да е полезно преди изборите, но може да се окаже опасно в дългосрочен план, тъй като може да отблъсне инвеститорите и да навреди на възстановяването на икономиката на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!