Изказванията на дискусията в София минута по минута

23 февруари 2013 в 11:25 10477 35

Андрей Слабаков, Десислава Петрова – Солджъра и Кристиян Коев. Снимка: Сергей Антонов
Андрей Слабаков, Десислава Петрова – Солджъра и Кристиян Коев. Снимка: Сергей Антонов

С едноминутно мълчание и с ръце, поставени на гърдите за апостола на свободата Васил Левски започна  столичната дискусията в "Континентал плаза" на част от протестиращите.

Пред микрофоните бяха Андрей Слабаков, Десислава Петрова - Солджъра и Кристиян Коев. Още в началото Андрей Слабаков категорично обяви, че това не са лидерите на протеста и те не са организирали протестите.

В тази статия можете да проследите изказванията по време на дискусията по минути.

 

11.10 ч., Андрей Слабаков: Ние не сме организатори на протестите. Просто участваме в тях като едни нормални граждани. За да разсеем съмненията, аз никога не съм искал да бъда лидер на нищо. Правим кръглата маса, за да се създаде нещо - национален комитет. Трябва да решим някои много важни въпроси. Никой в България не знаел какво иска. Аз знам какво искам. Има три-четири много важни неща, които трябва да решим.

Най-важното е да има граждански квоти навсякъде в управлението - в министерства, агенции, при прокурорите, в общини и области. Предлагаме да се обединим по две-три генерални неща, за да бъдем легитимни.

Мечтата на политиците е да бъдем разбити на групи и подгрупи. Всеки проблем на всеки един от гражданите на България трябва да е наш общ проблем. Той рефлектира върху всички нас. Да направим някакъв национален комитет, да решим как ще се нарича. Да може да се появяваме навсякъде и да контролираме политиците. Българският гражданин има смисъл за политика само когато има избори. Това не е нормално. Начинът да решим проблемите е да изпратим хората в обществени съвети.

Гражданската квота не трябва да е свързана с никакви партии. Хората искат справедливост, която чакат 23 г. Искат да видят някой виновен за монополите в България. Не е възможно политик, който е злоупотребявал с доверието на хората, да не е в затвора. Това е нелепо. Съжалявам, че част от протестиращите успяха да ги откъснат и ги закараха в Сливен. Ще направят всичко възможно да ни разделят.

 

11.23 ч., Кристиян Коев: Държим (бел. ред. в Народното събрание) 50% да е гражданска квота и 50% да са мажоритарно избрани. При гражданската квота да има ротационен принцип между неправителствените организации. Другите искания, които идват от площадите, са:

  • връщане на 51% от акциите на всички ЕРП-та;
  • да се затвори БЕХ, поради източване и паразитно функциониране на структурата;
  • нов закон за енергетиката;
  • носене на персонална отговорност от народните представители;
  • свикване на Велико народно събрание (чуват се ръкопляскания);
  • предложение за служебен премиер;
  • предложение за декларация и обръщение към протестиращите.

11.45 ч., Петър Кичашки, Гражданско непартийно движение „Модерна България“: Колкото и да сме различни, имаме нужда от гражданска организация и конкретни стъпки. Започваме подписка за референдум за отзоваване на депутати.

11:50, Даниела Данчева председател на Асоциацията на шофьорите инвалиди: В голяма беда сме. В Министерството на труда и социалната политика чиновници, които нищо не разбират, извършват промени в нормативната дейност. Нямаме никакво влияние върху създаването и промяната на наредбите.

11.45 часа, Слави Георгиев, който се представи като член на Съюза на българските писатели, но същевременно е член на основаното от Слави Бинев обединение ГОРД: Не вкарвайте отново в медиите същите стари лица. Панацеята е свикване на Велико Народно събрание и нова конституция. И да се отнемат привилегиите на партиите.

11:47 часа - Поли Карастоянова – ГОРД – Цялата енергия на протестите трябва да е предизвикване на гласуване за Велико Народно събрание.

11:53 ч., Андрей Слабаков: Ако нямаме проект за конституция, те ще си я гласуват пак сами.

11:54 ч. Михаил Константинов: Очевидно тема за Велико Народно събрание започва да става все по-доминираща. Нека тогава да ви кажа как това може да стане съгласно действащото законодателство. Каквито и действия да предприемаме, трябва да стъпваме върху него. Другото предполага хаос. Конституцията в глава 9 предвижда, че изменение на конституцията се стартира от 2/3 от НС. Това се случва на основа проект. След което до 3 месеца се разпуска Народното събрание и се свиква ВНС, което е от 400 души. Решенията на ВНС се вземат с 2/3 мнозинство. То решава въпросите, поставени в проекта и същевременно изпълнява функциите на обикновено НС. След като вземе решение, се саморазпуска. Това са законните стъпки.

В момента съм ръководител на "Информационно обслужване", което обработва протоколите. Аз ще пусна представители на гражданските организации, без да питам никого. След седмица, било към президента, ще бъде създадено специализирано звено от няколко души, за да може министрите да се разтоварят от тази задача и да решават проблемите на хората, заради които стана тази дандания. В това звено, може би от 7 души, аз ще поканя двама души от гражданите.

12:00 часа – Поли Карастоянова отново повтори, че панацеята е Велико Народно събрание

12:01 часа – Петър Кичашки каза, че сегашното парламентарно статукво няма как да свика ВНС.

12:02 часа, Гергана Владкова, организатор на протестите на „Не на данък паркинг“ – Протестите са в цялата страна.

12:04 часа, Иван Томов, граждански инициативен комитет за гражданско управление в условията на демокрация в България: Трябва да действаме сега, веднага. След 2 месеца не знам какво ще стане. Искаме пряко участие в управлението на служебното правителство с 3 граждански квоти, сред които за министри на енергетиката, вътрешен министър, издигнати с консенсус, както и за министър-председател в служебното правителство. На изборите всички партии и коалиции да предоставят граждански квоти на нашите граждански организации. Трябва да излъчим представители от гражданските организации за среща с президента. Утре да има национален митинг.

12:05 часа - Андрей Слабаков  - Трябва да забраним да се разпуска сегашното НС.

12:05 часа - Ирина Абаджиева, адвокат, представляващ гражданска организация на родители, създадена преди 5 години: Сблъскахме се със стена, която не е тази, която сме избрали. В нашата страна организацията е като матрьошка - кукла в кукла в куклата. Защо е така? Защото държавата никога не е била управлявана от хората, които познаваме като министри. Системата е непроменена, тя не зависи от избори. Вижте кои са главните секретари, съветници на министрите при всички управления. Ще видите, че са едни и същи хора. Тази невидима власт се брани от Конституцията. За да се промени, трябва мнозинство от 3/4 в НС. Какъв консенсус трябва да има между създателите на системата и тези, които излъчват нашия интерес за промяна? Едни и същи специалисти ще се появят като специалисти и консултанти. Ние сме в криза, някой ще се опитва да я управлява. Кого ще обслужва?

Този протест започна заради завишените сметки за ток. Имаме едно предложение - да си прехвърлим всички ние партиди за ток в дружество, което сами ще си създадем.

12:10 часа - Румяна Дечева, която се представи като експерт по изборите: Нека не говорим как е невъзможно, а какво правим. Исландският модел е най-близо до това, което сме ние. Не ни трябват 400 човека. Това ВНС би било свикано по онзи Изборен кодекс, променен миналата седмица. Това, което можем да направим, е промяна на Изборния кодекс.

12:18 часа - Капка Панайотова: Не представлявам никого, защото не смея да представлявам някого. Граждански парламент има, гражданско участие има. То е формализирано под формата на над 70 обществени съвета. В така наречените легитимни организации, някой знае ли какво се случва в тях? Това е големият проблем. Има ги тези форми, мислете за това. Допуснатите организации са организации с антибългарска насоченост.

12:23 часа - Георги Чалъков, Асоц на пострадалите от кризата: За да вземаме правилни решения, трябва да имаме правилна информация. През 1989 г. стопанските обединения е пререгистриха като браншови организации и управляват. Това са монополите от времето на Тодор Живков. Те назначават министрите, те управляват. Репликата ми към президента е: "Легитимните организации са фалшиви!".

12:25 часа - Елена Баташка, Сдружение на българските футболни привърженици: Вчера събрахме представители на 12 големи български града и фен клубове, които при най-елементарно свикване могат да свикат хиляди. Не сме фашисти, националисти сме. Позорно е за медиите и гражданите да говорят, че феновете са провокатори. Те са едни от най-смелите, които протестираха, когато никой друг не протестираше. За разлика от много други, имаме регистрация и устав и сме го направили още миналата година. Падението на българския народ е голямо, той излезе на улицата за тока и парното, а не за свобода, демокрация и справедливост. Доведени сме до едно падение да протестираме за едно парно, а не за свободата си. Никой фен клуб не е пристъпил към организация за участие. Ако се случи, ще го видите и CNN ще има кадри, уверявам ви.

12:33 часа - Стоице Ценков, наблюдател на изборите за ЕК - Действащият Изборен кодекс не може да гарантира честността на изборния процес и честността на изборите. Ако в момента свикаме Велико народно събрание, ще станем Беларус.

12:36 часа - Георги Николов, пенсионерски съюзи: Присъединяваме се към протестиращите. От години се борим срещу високите сметки. Трябва да поставим основен въпрос - Избирателният кодекс трябва да се помени, а не Конституцията - тя е много добра. В Конституцията има безплатно образование, безплатно образование.

12:38 часа Васил Коджабашев, представител на асоциация хора с увреждания: Нищо не може да се направи, ако се разпусне НС. Трябва да се попречи на това, да се направят изменения на Избирателния кодекс, да бъдат взети лицензите на монополите. От всичко чуто останах с впечатление, че единствено НС може да отнеме лицензите и по-нататък, ако е необходимо, да се направи промяна в Конституцията.

12:39 часа - Кремена Будинова: За мен ромите са употребени в България, те са на дъното в нашето общество. Те са българи и трябва да им обръщаме внимание. Кажете "Стоп" на думи като "циганизация". Като българи трябва да си отстоим правото. Не членувам в нито една политическа партия. От началото на целия преход наблюдавам ромските общности. Ако не обръщаме внимание на тях, не обръщаме внимание на България.

12:41 часа - Румен Захариев, Съюз на младите и студентите: Неминуемо е създаването на нова Конституция. Не трябва да има мятане на камъни по управляващите. За да го няма, трябва да има преразпределение на благата в България. Трябва още да се забрани жандармерията, вътрешните войски и полицията да се противопоставят на граждански протести. Именно от тяхната агресия се окървавяват протестите. Нека не обвиняваме българские граждани кои са провокатои и кои - не.

12:44 часа - Красимир (не се чува фамилията), инициативен комитет във Варна: Нека да стигнем до същински действия. Нека утре в 11 ч. всички да излезем.

12:48 часа - Кристиян Коев: Жандармерията няма право да бъде по улиците. Аз бях арестуван от жандармерия. Не виждам да има извънредно положение.

12:51 часа - Андрей Слабаков - Предлагам да заведем колективни искове срещу ЕВН, ЧЕЗ и Е.ОН. Когато 500 хил. души искат от тях нещо, мисля, че те ще си отидат.

12:55 часа - Анжелика Цокова, представител на гражданско движение ДНЕС: Хората живеят в крайна бедност. Ние сме за промяна на Конституцията и на изборния кодекс.

13:00 часа – Любомир Кузманов: Да насрочим избори за Велико Народно събрание и промяна на Конституцията.

13:02 часа – Христиан Даскалов – Национално представителство на студентските съвети: Утре студентите от 51 ВУЗ-а излизат на протест в 11 часа пред Парламента.

13:06 часа – Диана Димитрова: Има ли някакъв механизъм тези неща да се случат бързо и сега?

13:08 - Кристиян Коев прочете постъпило по e-mail предложение да бъде създаден специален сайт на участниците в кръглата маса, в който да има система за онлайн гласуване и подреждане на исканията чрез електронен вот.

13:10 часа - Стефан Чолаков – Национално сдружение „Васил Иванов Кунчев“: Участниците в кръглата маса да декларират, че не членуват в политическа партия.

13:15 часа - Гражданско сдружение „Глас“ (не се чува името): Ще помоля всеки да свали Конституцията, да я прегледа и види дали има нещо, което не му харесва или не. Смяна на Конституцията ли искаме или обикновено НС ще може да свърши работа. В служебното правителство трябва да има обществени квоти към всеки министър и премиера. Трябва да излъчим представители. Ще бъде неправилно, ако тълкуваме, че проблемът е само да контролираме правителството. България трябва да стане плоска, т.е. всеки гражданин да има достъп до управлението.

13:23 часа - Огнян Цеков, Видин – Трябва да има търсене на съдебна отговорност на лицата, довели България до национална катастрофа. Налице е социална, политическа, демографска криза. Настоявам протестите да бъдат само пред НС. 

13:28 часа - Петър Пенчев, Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“: Президентът да суспендира Конституцията. Така ще отвори път за прилагане на исландския модел. 

13:31 часа - Оля Антонова, Национално движение "България си ти": Исканията ни са: всички партии да си върнат мандата; президентът да не подлъгва с обществени съвети; президентът да спре всякакви консултации с представените партии от 41-во НС и да назначи служебно правителство с хора с висока степен на обществено доверие; избраното 42-ро НС да сформира кабинет, който веднага да приеме законодателни инициативи, които отразяват исканията на хората; да се преразгледат всички лицензионни режими, обществени поръчки, приватизационни договори; да се промени Изборният кодекс, така че да се гарантира никога повече България да не бъде управлявана от малцинството. 

13:38 часа - Божидар Томалевски, "Другата България": Има една друга България - хора, които живеят извън границите на родината. Хубавата новина е, че утре в 11 ч. те излизат пред посолствата, солидарни с вас. Това, което искаме, е промяна на Изборния кодекс.

13:55 часа – Венелин Новаков - Национална инициатива Социална солидарност: Искаме вдигане на минималната песен до 160 лева. Искаме спиране на субсидиите на партиите. Да се намали издържката с 30% на НС, Президентството и МВР.

14:02 часа - Даниела Илиева – Асоциация на родители на деца с церебрална парализа: Искаме съд за виновниците за националната катастрофа

14:04 часа – Живко Кисьов, представител на демонстрантите от Пловдив: Искаме промяна на Изборния кодекс, намаляване на броя на депутатите до 100 души.

14:07 часа – Дончо Иванов – Коалиция за устойчиво развитие: НС да смени сегашния омбудсман с друг.

14: 10 часа – Десислава Петрова – Солджъра: Консолидараме се да не пускаме депутатите да излязат от НС, докато не приемат промени в изборния кодекс.

14:22 часа - Стоян Шатов – Председател на асоциация за приятелство „България – Венецуела“: Гражданите на Венецуела подкрепят справедливия протест на българите!

14:29 часа – Д-р Георги Кръстев от Пловдив – След като движението АБВ не успя, нашето да бъде ВГЗ – „Всички граждани заедно“.

14: 45 часа – Андрей Слабаков: В парламента вече е внесено предложение от 15 депутати, сред които и Кирил Гумнеров, за свикване на ВНС. 15 депутати не са достатъчни. Как да принудим депутатите да не напуснат парламента?

14:46 часа – Кристиян Коев: Това е послание за исканията на протестиращите в неделя:

Президентът да не разпуска НС, докато НС не приеме промени в Изборния кодекс, които да гарантират реално участие на гражданите в изборите, както и промени в Конституцията.

14:50 часа - Андрей Слабаков: Първо трябва да се промени член 12 от Конституцията (Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии).

15.18 часа - Даниел Драганов: Относно партийната система искам да разграничим системата и конкретните партии. Ясно е, че партиите са отвратителни и трябва да ги махнем, но партийната система е добра. Второ, съдебната система. Протестите трябва да се насочат и пред Съдебната палата. Трябва да ги притиснем и да направят ревизия на приватизацията. Относно медиите - не искам личните отношения на Красимир Гергов и Николай Бареков да влияят на информацията, която получавам. Трябва да се създаде поне още една държавна медия, чието ръководство да се избира пряко от хората.

15:23 часа - Филип Александров, представил се като "представител на една малка група българи в България", поиска създаването на "извънправителствена организация", която да свежда исканията на хората до политиците чрез Българската национална телевизия. "Народът трябва да има глас в медиите. Имаме национална медия. Това е гласът на народа. Тази медия е субсидирана с нашите данъци. Хората там трябва да могат да изкажат позицията си, а политиците - да дават отчет. Чрез нея хората трябва да могат да задават въпроси не когато се счупи държавата, не в края на мандата."

15:26 часа - Станислав Новаков, Федерация на свободните граждани се обяви за политическо представителство на гражданите, за продължаване работата на сегашното НС. След това трябва да се свика ВНС.

15:30 часа - Маринков (не се чува малкото име) поиска за служебен премиер Илиян Михов, преподавател в Сингапурския университет, или Стоян Александров (УНСС).

16.15 часа - Андрей Слабаков: Някой е успял да раздели двата протеста, обвиняват ни, че сме узурпирали протеста. Аз и Кристиян Коев нямаме намерение да участваме в гражданските квоти.

16.20 часа – Кристиян Коев: Който дели протеста, той е провокатор.

 След този час дискусията продължи с обсъждане на конкретните искания, гласуване, почивка и прегласуване. Исканията и обобщение на дискусията четете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!