Прокуратурата спря разследване срещу Симеон Дянков

Юлиан Христов 14 февруари 2012 в 17:29 1580 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата прекрати разследването срещy вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Производството беше образувано за разгласяване на държавна тайна от трибуната на парламента.

През октомври 2009 година финансовият министър Симеон Дянков изнесе от парламентарната трибуна данни от секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ. Тогава Дянков каза, че е имало тайно споразумение между бившия финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров за депозирани в търговски банки 1 млрд. лв. от фискалния резерв. Дянков заяви, че договорът е разсекретен и не представлява държавна тайна. Малко след това същият договор се появи в секретното деловодство на парламента.

„Образуваме дело, за да можем с експертиза да конкретизираме кой е членът на кабинета, изнесъл секретната информация“, коментира тогава градският прокурор Николай Кокинов.

Производството е прекратено поради липса на престъпление, извършено от господин Симеон Дянков, заяви днес заместник градският прокурор на София Маргарита Немска.

Делото е прекратено преди около месец. „Не е имало повдигнато обвинение. Делото се води срещу неизвестен извършител. Не са събрани достатъчно доказателства, че е извършено престъпление“, обясни Немска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови