Прокуратурата ще търси полицаите биячи от протеста

Юлиан Христов 25 юли 2013 в 11:16 5308 9

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: Сергей Антонов
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата се е самосезирала за полицейско насилие по време на протеста във вторник вечерта около храм-паметника "Св. Александър Невски", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Той обясни, че повод за самосезирането са телевизионни кадри, излъчени в нощта на сблъсъците между полиция и протестиращи. Текстовете, по които прокуратурата ще търси отговорност се отнасят до престъпление по служба и нанасяне на телесна повреда, във връзка с изпълнение на служебни задължения.

"Ние търсим, както хората, които евентуално са провокирали насилие, така и късно снощи видях някои кадри на действия на полицейски служители, които излизаха вън от рамките на нормалното", каза главният прокурор.

Според Цацаров въпреки всичко на полицаите трябва да бъде казано "едно благодаря", защото полицията е показала коректно поведение. "Мисля, че полицията запази максимално спокойствие и редовите полицаи, които бяха там на място, те нямат отношение към начина на извеждане на депутати, избраната тактика за това и така", каза той.

Според прокуратурата не вътрешният министър, а началник на терен е издал заповедта за изтласкване на протестиращите и извеждане на депутатите с автобус. "Според мен нивото, от което е издадено, не е нивото на вътрешния министър", каза главният прокурор. Цацаров смята, че заповедта е от "непосредствено лице, което е ръководело действията там". "Ще стигнем и до там", обеща той.

Прокуратурата все още не разполага с данни и сигнали за това кои са провокаторите сред протестиращите.

За разлика от друг път, Цацаров беше посрещнат от протестиращи пред сградата на Висшия съдебен съвет с овации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!