Протестиращи: Вината за пролятата кръв е изцяло на Цветлин Йовчев

Мая Младенова 24 юли 2013 в 15:12 4652 32

Антиправителствената информационна служба
Антиправителствената информационна служба

Вината за пролятата кръв пред парламента вчера е изцяло на вътрешния министър Цветлин Йовчев и той трябва да понесе отговорност за решението си да извози депутатите с автобус, изложило на риск живота и здрaвето на протестиращи и полицаи.

Около това мнение се обединиха група протестиращи граждани, които днес бяха поканени да споделят своята гледна точка на събитията от снощи на брифинг на новосъздадената Антиправителствена информационна агенция Noresharski.com (Tя е функционира под формата на информационен сайт и обединява усилията на независими журналисти на доброволни начала да споделят своята информация около протестите, без да се афишират като техни говорители или инициатори - б.а.).

"Вината за агресията снощи е изцяло на министър Цветлин Йовчев. Той за пореден път показа или крайна неинформираност, когато в сутрешното си изказване заяви, че насилие полицията не е проявявала, или умишлено лъже. Полицаите също за жертва на това, което се случва в последните дни -  пълно игнориране на разумните искания на едни мирни протестиращи и ескплоатиране на труда на полицаите с неизпълнени обещания за компенсиране на труда им и никакво съобразяване с това, че те не почиват. Нормално е след 40 дни в тази ситуация това да се случи, каза Ася Стоянова, която е адвокат и активно протестираща от началото на антиправителствените демонстрации. Тя и другите участници в брифинга изрично уточниха, че представят единствено личното си мнение, добито чрез всекидневните им впечатленията от събитията, и не представляват никого.

"Не ме интересува кой е хвърлил тухла и имало ли е провокатори. Там имаше твърде много хора. Но аз разпознах и лица от първия ден на протеста, които са мирно протестиращи, които пострадаха и бяха блъскани", заяви Ася Стоянова.

Mилен Шопов на свой ред сподели, че е наблюдавал отблизо първия пробив на блокадата снощи. Той иронично нарече "ювелирно изпълнение" решението на МВР да изведе с ескортиран от две камионетки автобус депутатите от блокирания парламент. Шопов разговарял с познати полицаи на барикадата, които му споделили, че осъзнават колко обречена е подобна тактика, но така им било наредено от най-високо ниво.

Александър Стоянов, също активно протестиращ, настоя Цветлин Йовчев да каже защо е преценил именно с автобус през тълпата да евакуира депутатите. Според Стоянов това решение показва липса на морал и на мисъл за живота и здравето на протестиращите и на полицаите.

Поканените на брифинга се обявиха за оставка на кабинета и подчертаха, че не приемат тезата за липса на политическа алтернатива и повтаряне на изборния резултат от 12 май. Според Ася Стоянова в най-новата ни политическа история има примери как дори за няколко месеца може да се създаде партия, която да спечели убедително изборите, и даде пример с парламентарният вот през 2001 и 2009 г., спечелен съответно от НДСВ и ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!