Прокуратурата не дава Кленовски на Италия

Юлиан Христов 10 февруари 2012 в 10:54 834 0

Кленовски
Кленовски

Прокуратура е протестирала екстрадицията на Стефан Кленовски в Италия, съобщи адвокатът му Иван Коцев пред news.bg.

Решението за екстрадиция беше взето на 7 февруари от Софийски градски съд, с което Кленовски трябва да бъде предадет по искане на италианските власти заради разследване на престъпления, свързани със скимиращи устройства, за които е издадена европейска заповед за ареста на българина.

Според справка на италианските власти, представена в съда, се гарантира връщането му в България след изтичането на искания 6-месечен период.

Кленовски бе арестуван в края на януари по време на детско празненство в столичен МОЛ. Той и близките му обвиниха МВР в полицейско насилие, а съпругата му твърди, че по него е стреляно. Първоначално съдът го освободи от ареста, но по-късно му бе наложен постоянен арест, където Кленовски е и в момента.

Стефан Кленовски е един от издирваните в рамките на операция „Шок” за източване на разплащателни сметки. До този момент е успявал да се укрие от МВР. Той е част от организирана престъпна група, която от юни 2008 г. координира и поддържа криминална дейност в Италия и други държави, свързана с поставяне на скимиращи устройства на банкомати, изготвяне на клонирани карти и нерегламентирано теглене на пари.

Той е познат на полицията и за разпространение на фалшиви банкноти. Италия е въвела сигнал в Шенгенската информационна система за международното му издирване с цел арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Трани от юни 2011 г.

Операция „Шок” започна на 6 юли 2011 г. на територията на столицата, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас. Бяха задържани общо 45 души. Акцията беше реализирана под ръководството на Върховна касационна прокуратура, в координация с Европол и със съдействието на Сикрет Сървис. По предварителна оценка нанесените от престъпната група щети се изчисляват на над 15 млн. евро.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови