Продължават протестите на металурзите от ОЦК

20 март 2013 в 07:50 1371 2

ОЦК-Кърджали на протест. Снимка: БГНЕС
ОЦК-Кърджали на протест. Снимка: БГНЕС

Протестите в  Оловно-цинковия завод в Кърджали продължават и днес. Металурзите от предприятието ще излязат на протест в центъра на града пред паметника на Васил Левски.

Чрез съдия-изпълнител част от работниците вече са получили заплатите си и обезщетенията за съкращение, в рамките на десетина дни ще бъдат удовлетворени исканията на всички над 700 металурзи с изпълнителни листове, съобщи БНТ.

Работниците сега настояват за среща с новия инвеститор в завода, за да получат информация кога ще започне изграждането на нов цинков завод и кога ще са първите назначения на освободените от работа.

Протестите ще са безсрочни, съобщи лидерът на протеста Стефан Атанасов. Работниците настояват за среща с ръководството на Първа инвестиционна банка и „Хармони 2012" - фирмата, която стана собственик на по-голямата част от сградите и производствените мощности на металургичното предприятие.

Не желаем да си контактуваме чрез медии, искаме среща „Очи в очи", каза Стефан Атанасов. Металурзите искат да знаят кога ще започнат строителните работи по изграждането на нов цинков завод, колко и какви работници ще бъдат назначени и кога ще бъде възстановено производството.

Те настояват новите работни места да бъдат заети основно от съкратените при спирането на ОЦК металурзи. В момента новият инвеститор в металургичното предприятие - „Хармони 2012", провежда конкурс за избор на изпълнител на проекта за нов завод. Интерес е проявен от френски, канадски и испански фирми.

Строителните работи ще започнат веднага след определянето на изпълнителя, вече е започнал ремонт на административната сграда на металургичния комбинат, за да се осигурят работни помещения на инженерите и специалистите, които ще бъдат ангажирани в строителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!