Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Уволняват всички работници от ОЦК-Кърджали

01 декември 2012 в 15:08 3618 6

ОЦК-Кърджали на протест. Снимка: БГНЕС
ОЦК-Кърджали на протест. Снимка: БГНЕС

И последните работници от ОЦК-Кърджали ще бъдат уволнени до дни и в завода ще останат по-малко от 10 души администрация, съобщи bTV. 

От 550 работника преди година в момента в ОЦК Кърджали работят 84 души. 

„В момента ОЦК представлява една площадка, която е един вид скрап. Хората вече ги няма, т.е. ще останат само 10 души и пазачите, които ще пазят комбината,” каза Бельо Стайков, председател на КНСБ в комбината.

От септември заводът има нов собственик, но вместо ново производство има само съкращения. Работниците, които имаха да вземат по 10 и повече заплати все още чакат да си ги получат по съдебен ред и живеят на социални помощи. 

В средата на септември лично премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев отидоха в Кърджали, за да представят новия собственик на част от Оловно-цинковия комбинат - новорегистрираната фирма "Хармония 2012".

Двамата обявиха, че без тази инвестиция заводът имал живот не повече от 4 години, а Добрев дори обяви, че с инвестицията се осигурявали 50 години живот на предприятието.

Изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Васил Христов обяви тогава, че новите собственици могат да разчитат на финансовата подкрепа на банката. 

Към днешна дата според работниците няма надежда заводът скоро да заработи.

„Една година не е чистено, не е поддържана тази система. Тя е малко остаряла, не малко ами бая остаряла, в смисъл – за да се вдигне на крака, за да се види какво трябва да се купи, трябва време да мине. А идва и зима, когато ремонти не се правят,” коментира Николай Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews