200 металурзи обсадиха ПИБ

06 март 2013 в 13:34 2167 8

Протест  на работниците от ОЦК- Кърджали. Снимка: БГНЕС, архив
Протест на работниците от ОЦК- Кърджали. Снимка: БГНЕС, архив

Над 200 металурзи, бивши работници в ОЦК-Кърджали, са обсадили офиса на Първа инвестиционна банка в Кърджали.

Те настояват за среща с управителя на клона, за да получат дължимите им заплати за месеци, съобщи БГНЕС. Все още такава не се е състояла.

Протестът на работниците започна от 10 часа. Те са излъчили Инициативен комитет за срещи с областния управител, съдебния изпълнител, банковия директор и други, които имат отношение към предприятието.

Работници се опитали да доведат при протестиращите съдебния изпълнител Росен Сираков, но той  отказал.

Той обяснил, че металурзите не могат да получат заплатите си въпреки изпълнителните листове заради поредните две жалби срещу разпределението на парите от публичните продажби на
активите на ОЦК.

Жалбите са внесени от ПИБ - основен кредитор на бившия собственик Валентин Захариев, и от фирма, чието име не се назовава.

ОЦК не работи от повече от година, а преди няколко месеца основните му производствени активи бяха продадени на части. В сумата влизат съдебни, административни и арбитражни производства за по-големите задължения както и претенциите на работниците и служителите за неизплатени заплати, по данни, цитирани от "Капитал daily".  Заради просрочени плащания двама кредитори поискаха несъстоятелност за дружеството.

През есента новорегистрираната фирма "Хармони 2012" купи цинковото производство на предприятието. неин собственик е регистрираната на Вирджинските острови "Хармони холдингс лимитид". В България фирмата е на адрес, на който са регистрирани още 27 фирми, близки до ПИБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!