Продължава делото за клевета срещу Цветанов

Юлиан Христов 25 юни 2012 в 08:15 994 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Продължава делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

То започна в края на април по жалба на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Тя съди вицепремиера, след като той я обвини в обвързаност с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов.

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на съюза на съдиите.

На първото заседание по делото и Тодорова, и Цветанов не се явиха, а бяха представени от адвокатите си. Тогава не се стигна до споразумение между страните. Днес в съда ще бъде представена разшифровка от интервюто на вътрешния министър, в което на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията, той отговорил: „Абсолютно. Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

Процесът се води в Районния съд Пловдив по решение на Върховния касационен съд. Причината е, че Тодорова е съдия в Софийски градски съд, където делото би трябвало да мине на втора инстанция, ако се гледа в София.

Срещу вътрешния министър има още няколко дела за клевета. Едно от тях беше заведено от лидера на РЗС Яне Янев, а другите две - от Николай Велков, един от обвиняемите по делото "Октопод".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови