Президентът: Аз съм на страната на протестиращите

Последна промяна на 18 февруари 2013 в 16:30 3533 16

Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Въпреки че президентът няма правомощия да формира цените на тока, заставам ясно на страната на гражданите. Гарантирам, че техният глас ще бъде чут.

Като президент не съм безучастен към масовите протести. Те започнаха като недоволство срещу цените на тока, но имат и по-дълбоки корени. Големият проблем е в липсата на усещане за справедливост, ниските доходи, високата безработица. Хората трябва да бъдат чути.

Това посочи президентът Росен Плевнелиев на извънреден кратък брифинг, свикан по повод социалното недоволство в страната. След изявлението си той напусна залата и не отговори на нито един журналистически въпрос.

Президентът посочи, че очаква краткосрочни и дългосрочни мерки. "Посоката е ясна", каза държавният глава. И изброи някои от тях: потребителите да могат да избират доставчик на електроенергия да има конкурентни цени, не монополни. "Само енергийната ефективност ще смали двойно сметките за ток", каза още Плевнелиев.

Той засегна и въпроса с персоналните промени в правителството, които станаха ясни тази сутрин. "Персоналните промени са само част от решението, по-важни са проблемите на хората и тяхното решаване", посочи Росен Плевнелиев.

В сектор енергетика трябват тежки структурни промени, защото липсата на такива плащаме всички ние, смята държавният глава. Той настоя за проверки на всички по веригата - ДКЕВР, НЕК, ЕРП-та и др. Резултатите от тези проверки трябвало да излязат наяве колкото се може по-скоро и да станат публични.

Президентът се обяви и за бързи законодателни мерки за ефективен, силен и надпартиен независим регулатор в енергетиката.

Нека да съм ясен – национализацията не е решение, два пъти повтори Плевнелиев.

Очаквам дебат в парламента с конкретни решения за понижаване на сметките на гражданите.

Президентът засегна и исканията на опозиция за предсрочни избори. "В кратката ни демократична история пробвахме всичко, включително програмни правителства", каза той, като индиректно засега отхвърли възможността за избори преди лятото.

"Една от причината да сме бедни е, че на всеки 4 години започваме от нулата – едните приватизираха досега, другите искат да национализират, за да могат след това трети отново да приватизират. Национализацията не е решение”, подчерта държавният глава.

„Призовавам партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни решения за намаляване на сметките на гражданите, за повишаване на прозрачността и ефективността в системата. Очаквам дебат в парламента”, заяви Плевнелиев.

„В кратката история на демокрацията в България вече пробвахме всичко – имахме предсрочни избори, експертни кабинети, програмни правителства. Днес доверието на гражданите се базира на конкретни и ясни ангажименти и на резултати по тях. Призовавам за национално отговорен подход. Нека всички да се ръководят в действията си от принципите на демокрацията и правовата държава”, призова Росен Плевнелиев.

„Въпреки че президентът няма правомощия – той не определя цените на тока и не може да влияе върху контролните органи в системата, заставам ясно на страната на гражданите. Гарантирам, че техният глас ще бъде чут, а компетентните институции ще работят и ще си свършат работата”, каза още държавният глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2013 в 17:46

Този президент е палячо.

19.02 2013 в 07:15

Бойко има подходящи хора за всичко!
Виж биографията на новия финансов министър, например.
Напълно е подготвен "да извърши безпрекословно и успешно жизненоважните реформи за държавата, в рамките на оставащите 5 месеца от мандата му!"
Само да му слагат чавки, та да знае къде да се подписва.

19.02 2013 в 07:09

Браво на другаря Плевнелиев!
Тва се казва дисциплиниран боец на Партията! Изпратиха му Партийната повеля и той моментално я изпълни (виж http://offnews.bg/index.php/160730/gaf-na-prestsentara-na-gerb-izprati-partijni-poveli-kam-mediite)!
Също като едно време, кога откриваше заседанията на ОК на ДКМС в Благоевград с думите: "Другарки и другари, другарят Причкапов разпореди..."

19.02 2013 в 04:44

ИЗЧЕЗНИ С ТВОЯ ПАТРОН БУДА,БЕЗПОЛЕЗНА ТВАР.ПОЯВИ СЕ,ИНАЧЕ БЕШЕ НА СКИ-КУРОРТ.НЕЩАСТЕН ПРОСТ ЛУЗЕР.

19.02 2013 в 02:02

Най-доброто решение за Бойко е предсрочни парламентарни избори, но само ако няма подходящите хора да извърши безпрекословно и успешно жизненоважните реформи за държавата, в рамките на оставащите 5 месеца от мандата му!
Ако се състави служебно правителство, това ще е крах за държавата, защото вече всички ще имат удобната жертва, и това няма да е Симо Беглеца - с такава жертва, всички ще са измекяри, без значение от цветовете им, стоенето им в политическото пространство и реда им на крякане!

18.02 2013 в 22:04

Много смешен президент имаме :))) ние заслужаваме това, което имаме, нали?

18.02 2013 в 20:20

О-о, хамстер, значи и ти искаш оставката на правителството?

18.02 2013 в 18:18

Полуидиот,дето ни мисли за идиоти!По-добре жена му да бяхме избрали на тоя боклук...

18.02 2013 в 17:39

Ммм ... И какво е казал?

18.02 2013 в 17:34

Браво на Президента,най накрая някой каза истината и какво точно трябва да се направи,дали пък България да не стане президентска република.......