Социолози: Рокадите на ГЕРБ няма да успокоят хората

Елица Мартинова 18 февруари 2013 в 16:28 2306 1

Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов

Само за няколко дни вълната от протести в страната успя да доведе до оставката на министър Дянков, отстраняването на новия шеф на ДКЕВР Юлиана Иванова и новината, че лицензът на ЧЕЗ може да бъде отнет.

OFFNews потърси четирима социолози в въпроса: Ще бъдат ли достатъчни рокадите на ГЕРБ, за да успокоят недоволството на хората. Свързахме се с Живко Георгиев от агенция „Галъп”, Борислав Цеков от Института за модерна политика, социалния антрополог Харалан Александров и социолога Антоний Гълъбов.

Макар че разговорите бяха проведени независимо един от друг, четиримата експерти се обединиха около отрицателния отговор.

„Оставката на министър Дянков не е искана от протестиращите. Той не бе разпознат като виновен и напускането му няма да успее да снеме социалното напрежение”, заяви Антоний Гълъбов, като подчерта, че за целта са нужни комплексни действия.

„Протестът е плод на дълъг период на натрупване на много негативи. Цената на тока бе само началото, но исканията вече се промениха и не касаят само цените във фактурите за електроенергия.  Необходими са ясно подредени действия, но хората вече нямат търпение. Засега няма и кой да им го обясни така, че хората да го разберат”, допълни Гълъбов.

Подобна теза защити и Харалан Александров, според когото рокадите са закъснели.

„Моментът вече се изплъзна. Протестите се пораждат и ускоряват сами. Хората се научиха, че не трябва да ги е страх, а че те могат да плашат властта. Паниката на Бойко Борисов само налива масло в огъня и ще доведе до още искания”, коментира Александров.

По думите му кабинетът на ГЕРБ не си дава сметка за дълбочината на недоволството у хората.

„Умелият и бърз стил на Борисов вече не работи и това води до безпомощност и липса на разбиране на причините за протеста. Напрежението може да ескалира и това да доведе до оставката на кабинета. Правителството още има шанс, но кабинетът вече не е колективен екип, а се основава на лидерството на Борисов и неговата воля. Премиерът е ужасяващо сам”, коментира още Александров.

Живко Георгиев също бе категоричен, че рокадите на ГЕРБ няма да успокоят хората.

„Тези промени не променят политиката, те не помагат на икономическата и социална криза. Има огромна пропаст между управляващите и хората. Само нови избори могат да свалят напрежението у хората, отдушниците на премиера няма да помогнат. Нужни са силно радикални промени”, подчерта Георгиев.

Борислав Цеков от Института за модерна политика пък обясни, че кадровите промени не са достатъчни, но заяви, че правителството все още има шанс.

„Кабинетът трябва да внесе пакет от промени. Протестите имат дълбоки корени и не са насочени само към настоящите управляващи. Хората протестират срещу олигархичния модел на управление, срещу олигархията на Прехода, срещу партийното управление, което от държи страната от 15 години насам”, категоричен бе Цеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews