МВР се охарчило с 1,3 млн. лв. покрай протестите

Юлиан Христов 02 септември 2013 в 15:05 2973 3

Полиция охранява Парламента при протестите в София. Снимка: Стойн Йотов
Полиция охранява Парламента при протестите в София. Снимка: Стойн Йотов

Близо 1,3 млн. лв. са стрували на МВР протестите в София.

Само за м. юли 2013 година средствата за извънредния труд, който е положен от служители на МВР, са 896 048 лв. За 15 дена от юни ведомството е начислило и изплатило 250 368 лв. извънреден труд.

150 000 лв. пък са стрували горивото и командировъчните на полицаите, които бяха извикани за подкрепление за охраната на Парламента за периода 14 юни – 31 юли.

Тъй като в МВР положеният извънреден труд се отчита, начислява и изплаща за следващ период от време, полицаите ще получат полагащите им се допълнителни пари през септември и октомври.

В справка, изготвена по искане на OFFNews, от ведомството посочват, че извънредните разходи са посрещнати с 1,5 млн. лв., които Министерски съвет е отпуснал на 25 юни по бюджета на МВР. В тази сума влизат сумите за допълнителни възнаграждения за извънреден труд, дължими осигурителни вноски и разходи за организиране на охраната и опазване на обществения ред.

От ведомството обаче отказват да отговорят с какви средства ще посрещнат разходите по охраната на планираните за есента протести с обяснението, че „така формулираният въпрос не представлява искане за достъп до обществена информация“.

Въпреки това вътрешният министър Цветлин Йовчев е убеден, че министерството има ресурси да удържи на натиска. „Винаги сме готови и трябва да бъдем готови за протестите. Ще направим всичко възможно, имаме достатъчно сили и добра организация, така че да не допуснем нарушаване на обществения ред”, коментира в неделя той в интервю за предаването “Фронтова линия” на Мартин Карбовски.

Бюджетът на МВР за 2013 година беше завишен с близо 13% и достигна 1,124 млрд. лв. За заплати, осигуровки, болнични и т. н. са разчетени 993 милиона лева, което е с 14,51 на сто повече от бюджета през 2012 година. В актуализацията на бюджета, върху която президентът Росен Плевнелиев наложи вето, по-късно отхвърлено от депутатите, са заложени допълнителни средства за МВР. С тях трябва да бъде запълнена дупка от близо 93 млн. лв., след като ведомството вече беше направило преструктуриране на бюджета си, от което спести 10 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!