Пощенска банка осъдена за незаконно взета лихва

Последна промяна на 06 май 2013 в 18:02 10237 10

Пощенска банка
Пощенска банка

Пощенска банка (Юробанк България) е осъдена да плати незаконно взета лихва по кредит.

Решението е на Софийския районен съд от 12 април 2013 г.

Банката е осъдена да върне 2406.33 швейцарски франка (приблизително 3845 лева) - разликата между договорените лихви и взетите реално, и още 73.39 лева разноски по делото.

Съдът постановява банката да върне надвзетата сума, приемайки за неравноправна клаузата, която ù дава право едностранно и без съгласието на насрещната страна да увеличава лихвата по кредита.

Договорът

Договорът за кредит е сключен на 12 октомври 2007 г. Клиентът получава заем в размер на 52 619 евро, с част от който си купува апартамент и който, според договора, ще изплаща в швейцарски франкове. Първоначално определената месечна вноска е 726.60 швейцарски франка. Впоследствие тя е увеличена на 776.88, след което на 795.91 швейцарски франка.

Според клиента на банката, това увеличение е неоснователно. Например не са били налице условия за увеличение на Базовия лихвен процент (компонент при изчисляването на лихвата). Един от компонентите, формиращи БЛП в конкретния случай е междубанковият индекс Либор. Докато при увеличението на индекса лихвата е растяла, при намалението му тя не е паднала.

През ноември 2007 г. кредитът е превалутиран от швейцарски франкове в евро. За периода от ноември 2007 до август 2011 г. разликата между платените от клиента суми в швейцарски франкове и сумата, която той би платил, ако е погасявал кредита в евро при същите условия е 6791.83 лева. Пред съда ищецът иска връщането на тази сума от банката. Това обаче не е уважено. Съдът постановява, че курсът на швейцарския франк не е постоянна, а променлива величина, която не зависи от банката.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2015 в 09:34

Хора Пощенска """"банка"""" ли !!! Срам това е срам за БНБ че е допуснала такава банка с лиценз те са перфектни професионали мошеници. Подписват с клиентите си ипотечни договори обвързани с БЛП /базов лихвен процент/ който променлив индекс се влияе от движението на борсова за съответната валута издължаваща се в ипотечните договори хитреците нарушават международното борсово движение на валутния индекс Юрибор за което нарушение най малкото трябва да претрърпят санции във милиони или да им се вземе лиценза в Европа това е недопустимо, Но какво да се прави надзорният съвет на БНБ изглежда участва в тази кражба след като не прилага защитни мерки за кредитополучателите /родното си население/ което е драстично пагубно ощетено, аз срамувам се че съм се родил Българин от тези посъпки на контролиращата банка /БНБ/ и крадливо банкиращата Пощенска банка. Ако са глупави Българите нека взимат кредити от тази банка след това спокойно могат да се подпалят с бензин на видно място. Поради беззащитност и отчаяние.

20.01 2015 в 21:14

Пощенска банка - това е най-лъжливата и ограбваща банка. Заблудиха ни да изтеглим ипотечен кредит, в швейцарски франкове като най- изгоден за нас вариант. ПЪЛНА ЛЪЖА. Казаха, че няма от какво да се притесняваме, защото Шв. франк е много стабилен. Това е добре, ама не за нас, а за банката. Сега франка скочи и вноската ни се увеличи двойно. След 3 месеца банката вдигна и лихвата с около 25 %. Стана от 5.9 % на 7.5 %. Много сме хората излъгани по този начин от Пощенска банка. Прочетох доста коментари по темата и се оказа, че това е масова практика на банката. ИЗЛЪГАНИ СМЕ ПО ЕДНА И СЪЩА СХЕМА. ХОРА - СПРЕТЕ ДА СЕ САМООБВИНЯВАТЕ. НЕ СМЕ ВИНОВНИ НИЕ. БАНКИТЕ СА БИЛИ ПРЕДУПРЕДЕНИ ОЩЕ 2005 година да не раздават много кредити в чужда валута и да информират клиентите си за рисковете от подписване на кредити във валута различна от лв. или евро. Това естествено не бе направено от Пощенска банка. Даже умишлено прикрит този факт. В крайна сметка не е необходимо да сме финансисти, за да си купим жилище. Ролята на банката е да ни информира достоверно и да даде обективна оценка на ситуацията. Това не се случва, а напротив целта на Пощенска банка е да ни зароби за цял живот. В тази връзка, човек като отива на доктор не трябва сам да си поставя диагноза. Нали затова отива при професионалист. Също разбрах, че взимаме кредит във франкове, а банката ни дава левове или евро. По закон в каквато валута са ни отпуснали кредита в такава се връща. Е ние сме взели левове, а не франкове. Банката е имала информация за скорошното покачване на франка и умишлено ги е раздавала, без да ни информира за последствията. Тази банка се е увълчила. Има изкривена представа за взаимоотношението “банка-клиент”. При нея тази връзка изглежда така “вълк- заек” и даже нямаш право да умираш, защото се онаследява. В нормалните държави, банката играе роля на финансов мениджър на обикновените граждани. Швейцария направи всичко необходимо за да предпази хората от кризата, даже намали лихвите по кредити. Пощенска банка направи обратното, вдигна лихвите ни с 25%. Президента на Унгария, задължи банките, които са отпускали кредити във франкове да ги превалутират по курс на франка когато кредита е отпуснат. Гърците стачкуват и също ще успеят. Ние също трябва да се борим. Прочетохох в мрежата, че Пощенска банка е осъдена вече няколко пъти. БРАВООООООООООО Има информация в нета, за колективен иск в съда. Адвокатите са категорични за нарушенията на банката. По този път тръгвам и аз. Повече няма да търпя. Хора, не бива да се оставяме да ни тъпчат. Трябва всички заедно да се надигнем, да дадем гласност на проблема. С общи усилия, ще победим. Управляващите и БНБ също трябва да се намесят. ИСКАМЕ НОРМАЛЕН ЖИВОТ.
ЗАПОЧВАТ ПРОТЕСТИТЕ В ТАЗИ ВРЪЗКА, КОИТО СА ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ФОРУМ ВЪВ ФЕЙСБУК СОФИЯ- 25.01.2015, 10.00 ЧАСА, ПРЕД ПАМЕТНИКА " ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ", НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ БУРГАС - 25.01.2015, 15.00 ЧАСА, ПРЕД ОБЩИНАТА ПЛОВДИВ - 25.01.2015, 10.00 ЧАСА, ПЛОЩАД "СЪЕДИНЕНИЕ" РУСЕ - 25.01.2015, 13.00 ЧАСА ВАРНА ПРЕДСТОИ
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТОЛКОВО ПО - ДОБРЕ НЕ СИ МЪЛЧЕТЕ, ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА СПРАВЕДЛИВОСТТА.

18.09 2013 в 08:46

Пощенска са наи крадливата банка в бг.Взен кредот от тях първо три пъти ми изчезваха документи по пътя от НДК кадето им е мафиотският им офис до офис им на Цар освободител.При вапроса ми към тях за липсата им, отговора бе"АИДЕ ЕЛА ДА МИ ПОРОВИШ В БЮРОТО ДА СИ ГИ НАМЕРИШ"-НАЧАЛНИК ПРАВЕН ОТДЕЛ.Вадих отново уд.затежести и всичко други док.За три години ми вдигнаха лихвата без изобщо да ме информират "АМИ ПИШЕ ГО НА ТАБЛОТО В ОФИСА"-професионален отговор от тях.НЕ ТЕГЛЕТЕ КРЕДИТИ ОТ ТЯХ.САМО ТОВА ЧАКАТ ДА КАТО ВИ ПРИМАМЯТ С МАЛКО ПО НИСКА ЛИХВА,НО ПОСЛЕ ЩЕ ВИ Я ВДИГНАТ БЕЗ ДА ЗНАЕТА И ОТНОВО КАТО РЕФИНАНСИРАТЕ ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ НОСА КАТО НА МЕН.БЯГАИТЕ ДАЛЕЧ ОТ П О Щ Е Н С К А БАНДА.

17.05 2013 в 19:04

Договорите за франкове на ПБ са абсолютен капан, от който няма измъкване. Даваха на хората евра/левове, а ги накараха да връщат франкове без да имат представа изобщо в какво се забъркват като ги подлъгаха с по-ниския лихвен процент. В сметките обаче не влизаше това, че отпускат допълнителна сума (колкото са преценили в деня на усвояване), която си прибират обратно под формата на печалба от валутна операция и на практика почти изяжда разликата в лихвения процент. Излиза, че за малка разлика в лихвените проценти/вноските си навличате нещо, което не подозирате какво точно може да означава за Вас в дългосрочен план. И дори и да искате да се откажете - Банката иска франкове, а не евро - каквито всъщност реално Ви е дала...

11.05 2013 в 23:32

Тези кредити не са превалутирани, а има задлъжняване във франкове на мястото на еврата. поне не пишете глупости

07.05 2013 в 16:58

Това определено не им е първата осъдителна присъда на Пощенска на първа инстанция. Договорите им са едни от най-малоумно написаните и съответно най-лесни за оспорване.
Чакам решение на втора инстанция.

07.05 2013 в 16:55

Oт всички банки, булбанк е най-наглата и крадлива...
булбанк вече е осъдена в три различни съдени процеса включая и моя случай, а отделно КЗП, БНБ и ЕК са се произнесли за незаконните им действия. Ето описани е на моя случай. http://plamen1967.wordpress.com/myloan/

07.05 2013 в 14:24

Да,Пощенска и Лизинга им ИФДжи са доста брутални.Казвам го от опит!!!

07.05 2013 в 10:26

Ще взема и аз да съдя ДСК-то

06.05 2013 в 19:07

Това може би е една от най-отвратителните банки-обирджии в България.