Пощенска банка осъдена за незаконно взета лихва

Александра Маркарян 06 май 2013 в 18:02 11589 10

Пощенска банка
Пощенска банка

Пощенска банка (Юробанк България) е осъдена да плати незаконно взета лихва по кредит.

Решението е на Софийския районен съд от 12 април 2013 г.

Банката е осъдена да върне 2406.33 швейцарски франка (приблизително 3845 лева) - разликата между договорените лихви и взетите реално, и още 73.39 лева разноски по делото.

Съдът постановява банката да върне надвзетата сума, приемайки за неравноправна клаузата, която ù дава право едностранно и без съгласието на насрещната страна да увеличава лихвата по кредита.

Договорът

Договорът за кредит е сключен на 12 октомври 2007 г. Клиентът получава заем в размер на 52 619 евро, с част от който си купува апартамент и който, според договора, ще изплаща в швейцарски франкове. Първоначално определената месечна вноска е 726.60 швейцарски франка. Впоследствие тя е увеличена на 776.88, след което на 795.91 швейцарски франка.

Според клиента на банката, това увеличение е неоснователно. Например не са били налице условия за увеличение на Базовия лихвен процент (компонент при изчисляването на лихвата). Един от компонентите, формиращи БЛП в конкретния случай е междубанковият индекс Либор. Докато при увеличението на индекса лихвата е растяла, при намалението му тя не е паднала.

През ноември 2007 г. кредитът е превалутиран от швейцарски франкове в евро. За периода от ноември 2007 до август 2011 г. разликата между платените от клиента суми в швейцарски франкове и сумата, която той би платил, ако е погасявал кредита в евро при същите условия е 6791.83 лева. Пред съда ищецът иска връщането на тази сума от банката. Това обаче не е уважено. Съдът постановява, че курсът на швейцарския франк не е постоянна, а променлива величина, която не зависи от банката.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!