Подготвя се голям студентски протест на 1 октомври

OFFNews 30 септември 2013 в 14:40 8093 104

Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 96 Снимка: Сергей Антонов

Голям студентски протест се подготвя на 1 октомври - деня, в който Софийският университет започва учебната си година, а антиправителствените демонстрации навършват 110 дни.

Това става ясно от призив на Протестна мрежа към студентската общност в България.

"По цял свят студентската общност е онзи естествен коректив, чувствителен индикатор на дефицита на справедливост. Студентите винаги реагират срещу порочното управление и генерират обществена промяна", пишат от Протестна мрежа и напомнят, че именно студентите бяха движещата сила, довела до оставките на Петър Младенов и правителството Андрей Луканов на през 1990 г., те бяха и в основата на протестите, свалили Жан Виденов през 1997 г.

"Още по-назад във времето можем да припомним и университетската криза от 1907 г. Тогава студентите от Алма Матер освиркват княз Фердинанд. В резултат, с указ на Министерски съвет е постановено закриването на Софийския университет.  Това решение е категорично отхвърлено от академичната общност и никога не се осъществява на практика. Една година по-късно князът е принуден да го го отмени."

"Няма власт, която да може да си позволи да игнорира студентите като фактор в обществото. В най-новата история на България - умишлено или поради липса на държавническа далновидност - почти всяко управление пренебрегва образованието като приоритетна тема. Качеството му постоянно се влошава, докато политиците получават своя желан некомпетентен и лесен за манипулиране електорат", пишат от Протестна мрежа.

Те призовават студентите, които са част от протестите от първия им ден на 14 юни, и техните колеги да се присъединят към протеста на 1 октомври.

"Знаем, че ще се срещнем пред Министерски съвет, Народното събрание и на Орлов мост. Ако не си протестирал, все едно не си бил студент!", завършва призивът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!