Плевнелиев убеден, че в доклада ще бъдат отчетени резултати

Юлиан Христов 17 юли 2012 в 17:41 1272 0

Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев отказа коментар на евродоклада преди окончателното му публикуване утре, но изрази убеждението си, в него ще присъстват думи като "прозрачен избор", "обективна оценка" и "резултати". По резултатите съдят съдебната система. Крайно време е да си кажем, че каквото се е реформирало, се е реформирало досега и отсега нататък е важно да се постигат резултати. А за да се постигат резултати е необходим ефективен Висш съдебен съвет, коментира пред журналисти в Созопол президентът.

Плевнелиев посочи, че в следващите два месеца от това какви ще са процедурите, кои ще са кандидатите и колко публично ще бъдат обявени и дискутирани кандидатурите им, ще стане ясно как се спазват препоръките в доклада. "Затова е необходим обективен, прозрачен, честен на номиниране и избор на най-достойните кандидати за Висш съдебен съвет", каза още държавният глава. 

Според Плевнелиев с избора на ВСС страната ни в следващите месеци "ще програмира какво ще се случи в системата на правораздаването в следващите пет години". Той още веднъж напомни, че за процедурата по избор е необходимо да има достатъчно време, прозрачност и обективност – това, за което винаги е говорил, както и прозрачност на аргументите защо това са най-достойните членове в новия Висш съдебен съвет. На въпрос на журналисти дали е добре, че за пръв път в доклада на ЕК, България и Румъния са разделени, той каза, че не може да каже докато не види окончателните формулировки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!