Плевнелиев: Кредитът ми на доверие се изчерпа (видео)

14 юни 2013 в 14:32 9265 21

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Кредитът ми на доверие се изчерпа. Очаквах изборът на председател на ДАНС да бъде направен по прозрачен начин, а не за 15 минути. Настоявам Народното събрание да преразгледа назначението на Пеевски.

Това каза в обръщение президентът Росен Плевнелиев, часове след избора на Делян Пеевски за председател на държавната агенция.

По думите на президента изборът на  Пеевски няма нищо общо с поетите от държавния глава ангажименти за прозрачност при назначенията в сектора "Сигурност".

„Въпросите, които най-често ми бяха зададени днес, бяха - защо не върнах промените в Закона за ДАНС и дали съм знаел кой ще бъде предложен за председател на агенцията. Не, не знаех кой ще бъде назначен на този пост. Законът не върнах, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да се дава шанс. Не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично решенията си”, каза държавният глава.

Той обясни, че не е съгласен, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, концепция и обосновка. "Това е недопустимо”, категоричен е държавният глава. „Дължим на българското общество откритост и мотивираност във всяко действие. Това не се състоя днес. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че на 20 юни свиква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което ще очаква кабинетът "Орешарски" да защити структурните промени в ДАНС и назначенията в сектор "Сигурност".

"Очаквах това да даде повече публичност, да се чуе гласът на опозицията и на гражданското общество – това е моето разбиране и го отстоявам. Процедурата, по която бе избран председателят на ДАНС няма нищо общо с поетия  лично пред мен и пред българския народ ангажимент за прозрачност. Жалко", отсече Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата. Според Плевнелиев е от огромно значение дали фигурата, която оглави службата, се ползва с подкрепата на Европа и света.

"Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Ако председателят на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не можем да се борим ефективно срещу заплахите пред нацията", предупреди президентът.

Плевнелиев критикува начина, по който мнозинството в парламента, е избрало Пеевски. По думите му БСП и ДПС са подходили чисто политически, без да се съобразят с обществото и мнението на международните партньори.

Изборът на Делян Пеевски явно изненада президента, защото той отмени ангажиментите си по откриването на "Дунав мост" 2 днес, за да свика извънредна пресконференция. От пресцентъра на Плевнелиев обявиха още, че държавният глава ще свика извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност заради назначението на Пеевски.

Росен Плевнелиев обяви още, че обмисля дали да присъства на протеста в София, който ще се проведе тази вечер в 18.30 ч. през Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!