Петокласник припадна и почина, бащата вини Бърза помощ (обновена)

08 май 2013 в 12:03 11383 8

Линейка. Снимка: БГНЕС, архив
Линейка. Снимка: БГНЕС, архив

Петокласник припадна в час по физическо в столично училище и почина. Бащата на детето обвинява Бърза помощ, че линейката се е забавила с половин час и не е спасила детето му. След проверка от МЗ отрекоха линейката да се е забавила.

Трагедията е станала на 7 май в 81 СОУ "Виктор Юго".

На 11-годишния Теодор му прилошало и припаднал около 13:45 часа. Учителят веднага се обадил на спешна помощ. Линейката пристигнала едва в 14:20 ч без никаква апаратура, само с апарат за изкуствено дишане, разказва през сълзи съкрушеният баща - Златко Желев, главен редактор на медийна група AMG, цитиран от "24 часа". Той обяснява, че учителите реагирали адекватно. Учителят е успял да свести Теди. Момчето обаче се хванало за гърдите и повърнало, но след това пак припаднало.

От училището потърсили помощ и в 25-а поликлиника, която се намира в непосредствена близост, но никой оттам не се е отзовал. Пристигнал доктор от друга болница, намираща се до 81-о СОУ.  Линейката откарала момчето в Окръжна болница, където близо час лекарите се опитвали да му помогнат, но детето починало.

"Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва", призова бащата на детето.

Говорител на Националната система 112 Данка Недялкова обясни, че сигналът за спешния случай е приет и обработен много бързо. "Проверката установи, че са получени 4 повиквания. Първото е в 13.55 часа. Разговорът е продължил 40 секунди и е предаден сигнал с висок приоритет. Отчетено е, че сигналът е приет. От Центъра за спешна помощ са ни информирали, че няма свободен екип, но че пренасочват един от екипите си. От 14.08 ч. е информацията, че линейката е тръгнала. След първото има още 3 обаждания. Става ясно, че детето няма пулс. Тази информация също веднага е предадена. В 14.10 ч. се обажда бащата, който е информиран, че линейката пътува", каза Недялкова.

Бащата коментира и появила се информация в медиите, че когато бил информиран за инцидента, казал да напръскат сина му с вода, защото и преди е имал припадъци.

„Няма нищо вярно, че не е било водено на доктор. Миналата година също припадна. Водихме го при проф. Габровски в „Пирогов". На магнитния резонанс всичко беше чисто. Водихме го в Трета болница, при най-добрите кардиолози. Не е имал никакви проблеми. Тренираше футбол. Беше най-енергичното и усмихнато дете", каза Желев.

"Няма забавяне на линейката", обявиха от МЗ днес. Това показвали данните от извършена вчера проверка.

По данни на МЗ, реанимобилът на Центъра за спешна медицинска помощ е пристигнал на място в 81-о училище на 13-та минута от постъпването на сигнала. Информацията била подадена в 13.59 ч. на 7 май и в 14.12 ч. лекарският екип е бил на място. Данните са от разпечатка от електронната система на Центъра за спешна медицинска помощ.

Линейката е пътувала за друг адрес в жк. „Младост”, но е била пренасочена към 81-о училище. Детето незабавно е било транспортирано към болница „Св.Анна”, където е установена смъртта му. През цялото време на пътуването екипът е изпълнявал необходимите реанимационни мероприятия в пълен обем, пишат до медиите от МЗ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови