Quantcast

От тел. 112 забавили с 5 минути сигнала за починалото дете

Последна промяна на 08 май 2013 в 14:31 2051 4

Линейка. Снимка: БГНЕС, архив
Линейка. Снимка: БГНЕС, архив

Оператори на тел. 112 са забавили с 5 минути подаването на сигнала за припадналото и по-късно починало 11-годишно дете.

Това стана ясно от пресконференция на началник "Медицинска дейност" в Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Ангел Ангелов.

Петокласникът Теодор припаднал в час по физическо в 81 СОУ на 7 май.

Сигналът е подаден до тел. 112 в 13.59 ч. Оттам го препращат в ЦСМП в 14.04 ч., каза д-р Ангелов. Линейката тръгва минута по-късно и е била на място в 14.12 ч. Няколко минути по-късно детето е било предадено в близката болница "Св. Анна".

Линейката не се е забавила, има забавяне при предаването на сигнала. Причината е, че оператори на тел. 112 не са успели навреме да определят адреса на училището, където да изпратят линейка, обясни д-р Ангелов. По думите му не е изключено това забавяне да е коствало живота на детето.

През тези 5 минути на тел. 112 са получени още обаждания от учителки. Те опитват и да реанимират детето.

Учителките звъннали и в травматологична болница „Св. Пантелеймон”, но оттам им обяснили, че състоянието на детето не е в тяхната компетенция и отказали да го приемат.

Д-р Ирена Тасева е медикът, който пристигнал на място с екипа. Тя заварила детето в клинична смърт.

В 14.22 ч. екипът на Спешна помощ предава детето, което е в клинична смърт, в "Св. Анна" (бившата Окръжна болница). Оттам нататък не можем да коментираме предприетите действия от колегите, коментираха от ЦСМП - София.

В Окръжна болница на детето правят обдишване, ЕКГ. Не успяват да го върнат към живот.

По-рано детето, заради два други припадъка, детето е било в Трета градска болница, в "Пирогов" и в Окръжна болница. Лекарите обаче така и не успели да установят причината за припадъците и детето е изписано, като специалистите обяснили, че Теодор няма сериозни здравословни проблеми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2013 в 19:16

Подаващия сигнала подава точния адрес на 112, а не на великите лекари. Пита се какво са правили 5 минути великите идиоти от тел. 112 преди да предадат подадения им адрес на лекарите. Вероятно са проверявали от къде идва обаждането и дали съвпада с подадения адрес, защото такава е идиотската им процедура ама доста ми се виждат 5 минути за подобна проверка. Или са карали на принципа: "То ако е зле детето, пак ще се обадят. Тогазва ще сравним данните и ще видим какво да правим .."

09.05 2013 в 12:34

Подаващия сигнала е длъжен да даде точния адрес при повикването. В Младост 1 има само едно училище с № 81. Великите лекари от СП би трябвало веднага да го намерят. А в 112 се вижда само района от където се подава сигнала , а не точния адрес. Не може линейка да отиде някъде по само по описание с дадени близки магазини или др. сгради . Тогава ще има още повече грешки.

08.05 2013 в 14:54

А, да - и процедурите на 112 са идиотски. Да.

08.05 2013 в 14:52

Жалко.

А дедо ви поп още от ученик е наясно с пълното безсмислие на часовете по физкултура.