Парламентът гласува новите промени в Закона за горите

Елица Мартинова 25 юли 2012 в 10:12 3027 1

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

След като претърпя няколко поправки, законопроектът за изменения в Закона за горите бе гласуван на второ четене в парламента в сряда. Нова спорна точка се оказаха текстовете, регламентиращи добива и търговията на дървесина.

Законопроектът, който парламентът гласува днес, бе внесен от депутатите на ГЕРБ на 12 юли.

Новият проект изключи най-спорната точка на промените – текстовете, позволяващи застрояване на горските територии без промяна на предназначението им.

Депутатите обаче не успяха да постигнат консенсус и около новия вид на закона.

"Препъни камък" в дебатите този път се оказа поправката, регламентираща продажбата и износа на дървесина.

Според депутатите от БСП Корнелия Нинова и Димчо Михалевски тези текстове ще унищожат малките фирми в бранша.

Левицата обвини управляващите, че имат договор с големите дърводобивни фирми.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров отвърна на нападките и обвини опозицията в "демагогия". Той подчерта, че промените в текстовете за дървесината са направени след обсъждане с дърводобивните фирми в бранша.

Нинова и колегата ú Михалевски настояха за отлагане на дебата около регламента на търговията с дървесина. Предложението им обаче бе отхвърлено бе отхвърлено от парламента. 

Новите промени в Закона за горите предвиждат облекчена процедура по подмяна и ремонт на вече съществуващите ски съоръжения.

Приетите текстове предвиждат още съществуващи лифтове и влекове без документи да се узаконят с разрешение за строеж, което ще има давност 20 години от издаването си. 

Измененията в текстовете на горския закон са водеща обществена тема през последните два месеца.

На 16 юни президентът Росен Плевнелиев върна за преразглеждане Закона за горите, тъй като новоприетите допълнения предизвикаха протестна вълна.

Основното обществено притеснение бе, че новоприетите текстове защитават инвеститорските интереси за сметка на държавните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови