Протестът победи, НС отхвърли спорните промени в Закона за горите

Елица Мартинова 27 юни 2012 в 13:20 2392 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С 5 гласа "за", 38 "против" и 84 "въздържали се" парламентът отхвърли спорните промени в Закона за горите.

Уважавайки ветото на президента Росен Плевнелиев народните представители върнаха за обсъждане текстовете на измененията.

Обществото е останало с усещането за недостатъчен диалог около промените в закона. Ние ще уважим това виждане и ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента. Докато няма убеденост, че законовите предложения няма да ощетят природата, ние няма да предприемем нищо, обеща председателят на Комисията по земеделието и горите Десислава Танева от ГЕРБ.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че правителството е отстъпило пред еколозите в опит да се предпази природата. Той призова ветото да бъде прието, за да се проведат задълбочени преговори до постигането на пълен консенсус.

Гласуването на ветото предизвика разгорещени дебати между представители на всички политически партии.

В България 98 от общините се водят планински, това са близо 40 на сто от населените места. След ветото на президента българските общини реагираха като ужилени, защото те са ощетени, заяви шефът на регионалната комисия Любен Татарски.

Той обясни, че ветото на президента е целяло да удовлетвори протестиращите и подчерта, че е неправилно закони да се изработват под натиска на хората, защото при всяко решение има недоволни.

На противоположно мнение бе бившият лидер на СДС Мартин Димитров:

"Този закон е претрупан с тежки лобистки елементи, той има нужда не просто от козметични поправки, а от коренна промяна на текстовете", обясни той от парламентарната трибуна.

Димитров подчерта, че промените в Закона за горите са в разрез с принципите на пазарната икономика, тъй като пречат на честната конкуренция и предполагат облагодетелстване на конкретни фирми.

Позицията на Димитров бе подкрепена и от лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той предупреди, че "всякакви опити за козметични корекции в закона ще срещнат отпора на "Синята коалиция".

Представителят на ГЕРБ Румен Стоилов обеща, че управляващите ще се отнесат сериозно към обсъждането на върнатите промени.

Партията, която се обяви категорично против ветото на президента, бе РЗС.

Депутатът от РЗС Емил Василев нарече еколозите "новите комунисти" и заяви, че те спъват развитието на държавата.

В изявление пред медиите след гласуването министър Найденов опроверга твърденията, че е свързан с контрапротестите. Той бе категоричен, че не е призовавал общините да протестират срещу ветото на президента.

"Обърнах се към кметовете, тъй като, както казах и в пленарна зала, при внасянето на поправките ние отчетохме и настояването на НСОРБ да бъдат внесени тези поправки. В този смисъл се обърнах към кметовете, тъй като те имат тази позиция, те я декларираха писмено. Нека да бъдат така добри да я заявят публично. Това беше моето обръщение към кметовете на тези общини. Да декларират тази позиция и да могат да се включат с аргументите си, да участват в този дебат, който се води в момента - от една страна между неправителствените организации в защита на природата и от друга – местната общност", бяха думите на Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови