Отсякоха част от дърветата в район "Витоша", чинарът оцеля

Последна промяна на 13 февруари 2013 в 13:53 3825 10

Чинара
Чинара

Част от дърветата в кв. "Витоша", в чиято защита се обединиха живеещи в района, бяха отрязани днес, въпреки обещанията на кмета Стойко Дуков да бъдат запазени. Сечта бе извършена заради строеж на нов хипермаркет на "Кауфланд".

Единствено оцелял е вековният чинар. От него са отрязани само няколко сухи клони, съобщиха от Столична община.

Според информация на "Булфото" операцията по рязането на дърветата започнала тази сутрин малко след 7.30 часа. За нея била наета ромска бригада,  наблюдавана от представителка на търговската фирма, чиито хипермаркет ще се издига на мястото.

При появата на медиите тя започнала нервно да обикаля в района, отказала да се представи и да даде коментар на репортерския въпрос защо инвеститорът допуска унищожаване на зеленина, докато в същото време широко прокламира екологичната си политика.

В отговор един от секачите се нахвърлил със заплахи към репортера на "Булфото". Пред тълпата от журналисти и природозащитници той крещял: "Боклук, ще те пребия, ще те нарежа с резачката!", като сипел и цветущи псувни. Полицията първоначално отказала да се намеси и да провери лицето, отправяло заплахи, но след натиск на протестиращите срещу сечта, униформените проверили личните карти на бригадата секачи без да вземат отношение към заканите за саморазправа с репортера.

След новината за отрязаните дървета, младежи природозащитници реагираха светкавично във Фейсбук, като направиха група "Бойкот на "Кауфланд" - убийците на вековни дървета". До момента групата са подкрепили 536 човека. Всъщност не всички дървета са вековни в този район, признават природозащитниците.

В парцела, където се намират дърветата се планира строителството на хипермаркет, за който вече има издадено строително разрешение. След две срещи на инициативния комитет, създаден в социалната мрежа "Фейсбук", кметът на район "Витоша" обещал, освен чинара, да бъдат запазени и иглолистните дървета, както и ясен, за който екозащитниците твърдят, че е на възраст над 100 години.

Кметът Стойко Дуков днес съобщи, че чинарът на бул. „Тодор Каблешков", който през последните дни провокира силен граждански интерес, е запазен и обгрижен. Единствено сухите клони на 60-годишното дърво са отрязани и третирани със специален препарат.

В прессъобщение кметът напомня, че предложението на природозащитници е било обсъдено в Постоянната комисия по опазване на околната среда към Столичен общински съвет. Специалисти от Лесотехническия институт и Института по горите към БАН са направили експертиза, която установила, че на този терен няма вековни дървета. Независимо от този факт инвеститорите от „Кауфланд” преработиха проекта, за да съхранят 60-годишния чинар и още три други дървета.

Въпреки че чинарът е оцелял, за утре природозащитници планират протест от 9.30 ч. пред сградата на Столична община, заради отсичането на останалите дървета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.02 2013 в 11:34

В частен имот...

15.02 2013 в 11:30

Знам само, че организаторката на събития като това, включително на това, получава пари като рекет от Билла и вероятно и сега - от Кауфланд.

14.02 2013 в 17:53

Чинарът бил "запазен и обгрижен", ах, да се просълзиш от умиление. А скоро дървета по 60 години ще се виждат само на картинка, в бетона ще растат само модерни технобурени, и след 20 години ще вървят тежки дискусии относно процента на кучешкото в конското, и вредно ли е туй за здравето на хоминидите.
Екологията ще се е дистанцирала от подобни прояви, понеже в градинките под сянката на дърветата ще се влиза с електронна карта с код за достъп. Тогава бедни хора от категорията на леската, ще плачат да ги пуснат на сянка за 20 мин поне, ама понеже не е комунизъм, ще трябва да подсмърчат навън. Все пак засаждането на дърво струва пари, а тогава 50 год дърво ще струва повече.

14.02 2013 в 10:45

Ето го така нареченото болно дърво! - вижте на снимката. Дървото без екологическа стойост..Трима човека не могат да го извлекат, дървесината е здрава. Едно мощно дърво, което допринася към красотата на квартала и радостта на хората, много повече от бетонирания паркинг .

(http://www.capital.bg/1995989)

13.02 2013 в 23:12

Значи болно дърво а? Ами хората са болни, градската бетония ли е по красива, не дърветата хората са болни Моля не стреляйте по дърветата. Не е квартална екология, а глобална, аз съм съпричастна към природата в този град, който смее да иска да е столица на културата, в кулутрните столици не режат безобразно и малко останалите дървета, А грозните блокове на никой не пречат, но виж болното дърво пречело. А то без глас стои, и птици пеят в клоните почти.

13.02 2013 в 16:11

И продължавам да се питам - с какво комунистическо съзнание са хората, смятащи, че имат право да се разпореждат в чужд частен имот?
Хора, явно некомпетентни по отношение на дърветата, но затова пък изключително кресливи и екстремистки настроени.
Стигнали дотам, да пращат ругатни и заплахи на СМС-и на мобилните телефони на общински служители.
Еколози?
Според мен - рекетьори.
Типичен еко-рекет, от квартален мащаб.
Хубаво ще бъде екологията да се оттървава и дистанцира от подобни прояви.

13.02 2013 в 15:54

Кауфланд ли си, Мауфланд ли си? Бунтът на мравките!
четвъртък 18:30 до 21:30
Това събитие е следното!
Бунтът на мравките е за всеки, който усети болка от изсичането на огромните дървета в терена на Кауфланд, община Витоша, София. Опитахме се да ги спасим, но не успяхме. Така, че искаме да кажем, колко ни боли и ни пука!
В четвъртък 14.02.2013г. денят на влюбените, има голям организиран протест в София НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ: "С ПЛАНИНАТА И МОРЕТО В СЪРЦЕТО!" инфо https://www.facebook.com/events/347481955365068/
Нашата идея е:
- Направете плакати и всякакви възможни транспаранти, колажи, форми и чудеса, с които да изкажем нашата болка и протест срещу убийството на Ясес и неговите събратя!
Нека вашето въображение разчупи границите и шаблоните.

Среща:
Четвъртък, София 18.30ч.
София, бул. Витоша (при Аптека, пешеходната зона между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Неофит Рилски")
https://www.facebook.com/events/106134119571534/

13.02 2013 в 15:08

И пак - честита пирова победа на кварталните еколози - едно запазено болно дърво, седем отсечени! то не бяха лъжи за възрастта му, не бяха лъжливи снимки, не бяха лъжи че бил защитен вид.

13.02 2013 в 15:06

А какво е търсел репортерът в частен имот, на строителна площадка, без разрешение на техническия ръководител и без каска?
Ако нещо му се е случело - примерно, падне му клон на главата, отговорен щеше да е собственикът на терена, нали?
Така че - ако е имало обезопасяване на извършваната дейнсто, която си е опасна - моторни триони, падащи дървета, секачите себе си ли да пазят, дървото ли да гледат или това къще се забре някой ненормалник, дето мястото му не е там?

13.02 2013 в 14:54

Малко я пресоляват манджата т.нар. зелени. Не можеш да пазиш всяко дърво. Важно е да се запазят тези с доказана екостойност, а фирмата-строител да се проконтролира, че после ще допринесе за зеленината в района с нови насаждения.