Отсякоха част от дърветата в район "Витоша", чинарът оцеля

Бистра Величкова 13 февруари 2013 в 13:53 5042 10

Чинара
Чинара

Част от дърветата в кв. "Витоша", в чиято защита се обединиха живеещи в района, бяха отрязани днес, въпреки обещанията на кмета Стойко Дуков да бъдат запазени. Сечта бе извършена заради строеж на нов хипермаркет на "Кауфланд".

Единствено оцелял е вековният чинар. От него са отрязани само няколко сухи клони, съобщиха от Столична община.

Според информация на "Булфото" операцията по рязането на дърветата започнала тази сутрин малко след 7.30 часа. За нея била наета ромска бригада,  наблюдавана от представителка на търговската фирма, чиито хипермаркет ще се издига на мястото.

При появата на медиите тя започнала нервно да обикаля в района, отказала да се представи и да даде коментар на репортерския въпрос защо инвеститорът допуска унищожаване на зеленина, докато в същото време широко прокламира екологичната си политика.

В отговор един от секачите се нахвърлил със заплахи към репортера на "Булфото". Пред тълпата от журналисти и природозащитници той крещял: "Боклук, ще те пребия, ще те нарежа с резачката!", като сипел и цветущи псувни. Полицията първоначално отказала да се намеси и да провери лицето, отправяло заплахи, но след натиск на протестиращите срещу сечта, униформените проверили личните карти на бригадата секачи без да вземат отношение към заканите за саморазправа с репортера.

След новината за отрязаните дървета, младежи природозащитници реагираха светкавично във Фейсбук, като направиха група "Бойкот на "Кауфланд" - убийците на вековни дървета". До момента групата са подкрепили 536 човека. Всъщност не всички дървета са вековни в този район, признават природозащитниците.

В парцела, където се намират дърветата се планира строителството на хипермаркет, за който вече има издадено строително разрешение. След две срещи на инициативния комитет, създаден в социалната мрежа "Фейсбук", кметът на район "Витоша" обещал, освен чинара, да бъдат запазени и иглолистните дървета, както и ясен, за който екозащитниците твърдят, че е на възраст над 100 години.

Кметът Стойко Дуков днес съобщи, че чинарът на бул. „Тодор Каблешков", който през последните дни провокира силен граждански интерес, е запазен и обгрижен. Единствено сухите клони на 60-годишното дърво са отрязани и третирани със специален препарат.

В прессъобщение кметът напомня, че предложението на природозащитници е било обсъдено в Постоянната комисия по опазване на околната среда към Столичен общински съвет. Специалисти от Лесотехническия институт и Института по горите към БАН са направили експертиза, която установила, че на този терен няма вековни дървета. Независимо от този факт инвеститорите от „Кауфланд” преработиха проекта, за да съхранят 60-годишния чинар и още три други дървета.

Въпреки че чинарът е оцелял, за утре природозащитници планират протест от 9.30 ч. пред сградата на Столична община, заради отсичането на останалите дървета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!