Битката за спасяването на едно дърво (снимки)

Последна промяна на 08 февруари 2013 в 18:23 3133 4

Около този красив явор само допреди 2 месеца също се правеха живи вериги. Те обаче не успяха да го спасят.
Около този красив явор само допреди 2 месеца също се правеха живи вериги. Те обаче не успяха да го спасят.

Седмици наред граждани водят битка за спасяването на вековни дървета на бул. "Цар Борис III" и бул.  "Тодор Каблешков" в София.

Миналата неделя над 50 души  протестираха в защита на 200-годишен чинар. Тази неделя акцията продължава, а демонстрантите ще се опитат да спасят и още едно дърво в района - вековен явор.

И двете дървета са застрашени от изсичане след даденото разрешение на "Кауфланд" да строи нов супермаркет в района.

Засега предотвратихме отсичането на чинара, който се намира на "Тодор Каблешков", съобщи Стойко Дуков, кмет на район „Витоша“.

В района обаче има още няколко вековни дървета, които също са застрашени заради строежа. Затова и младежите се организират във Facebook, за да ги опазят.  

„Аз съм просто гражданин, който иска да се запази това природно богатство и да не се изсичат тези дървета, за да се строи супермаркет“, коментира пред OFFNews Габриела Петрова, една от защитниците на вековните дървета.

От Столична община коментираха, че е издадено официално разрешително за строеж на фирма „Кауфланд“.

От администрацията на район „Витоша“ е издадено разрешение за изсичане на дървета там. „То е издадено от еколога на район „Витоша“, който е преценил, че тези дървета могат да се изсекат, като е прието т.нар. компенсаторно залесяване. Това означава, че след като се изсекат настоящите дървета в района- където ще се построи новият магазин на Кауфланд, ще се засадят нови. Така се прави по цял свят и това е нормално“, коментира Владимир Калинов, шеф на „Строителен контрол“ към Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2013 в 09:46

Отрезаха го идиотите. Аз лично няма да похарча и една стотинка в който и да е от убитите им магазини.

09.02 2013 в 01:28

Как колко, човекът го е казал: "така се прави по цял свят".
Накарай глупака да се моли, и той ще си разбие челото в земята. Понеже "всички правят така". За тоя тъпигьоз явно 200 годишно дърво "нормално" се "компенсира" от 200 стръка унили бурени някъде около Суходолското бунище. Зер в София са посадени - ето, кво квичите?

08.02 2013 в 20:42

Даже май съм написал глупости. Изглежда казусът е още по-елементарен - става въпрос за паркинга, а не за сградата. Е колко му е да се лишат от 10тина паркоместа дявол да ги вземе?

08.02 2013 в 20:33

Аз съм живял в този район - беше бившата фабрика "Пролетарии". Мъртво място, където не ходеше никой, дори децата от 2 СОУ не ходеха да играят там.

Скоро разбрах, че ще има Кауфланд. Не съм против. Но нека инвеститорите да отвържат кесиите и наистина да спасят тези дръвчета. Наистина ще се изискват доста допълнителни инвестиции, за да се направи нов проект за сграда и прилежащи паркинги, които ще са различни от стандартните Кауфланди "по калъп". Ако обаче си направят необходимия ПР, ако наистина покажат нестандартна "еко" идея, която да спаси дръвчетата, това може да им се избие само от безплатна реклама.