Отговорът на Иво Прокопиев на обвиненията на шефа на КФН

Последна промяна на 12 септември 2013 в 21:28 9360 100

Иво Прокопиев
Иво Прокопиев

В четвъртък вечерта Съветът на Директорите на Алфа финанс холдинг АД изпрати до OFFNews.bg своята позиция  относно обвиненията от страна на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Публикуваме позицията, подписана от Иво Прокопиев, без редакторска намеса:

Относно абсолютно безпочвените обвинения, които председателят на Комисията за финансов надзор г-н Стоян Мавродиев отправя към инвестиционния посредник "Булброкърс" и към издателската група "Икономедиа", е важно да отбележа няколко безспорни факта.

Продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН беше реализирана на "Българска фондовата борса" на закрит аукцион. Няма по-справедлив и прозрачен начин за оценка на стойността на една фирма от търг на фондовата борса. "Булброкърс", като посредник при продажбата, се е съобразил стриктно с всички изисквания от страна на държавата и на финансовия регулатор в лицето на КФН, който своевременно е получил, анализирал и одобрил сделката и документите за последвалото търговото предложение. В този ред на мисли буди недоумение как същата тази одобрена от КФН сделка е нарочена, че ощетява държавата две години по-късно. Също така е много важно да се посочи, че постигнатата на търга цена надхвърляше значително минималната, определена от държавата. Припомням, че продажбата беше отчетена като огромен успех в края на 2011 г., когато нямаше никакви инвеститори. Нелепо е две години по-късно, да се правят такива инсинуации, още повече че проспекта за публично предлагане и цената на сделката са предварително одобрени от КФН и Агенцията по приватизация.

Обвиненията на г-н Мавродиев срещу издателската група "Икономедиа" също са абсолютно безпочвени. Действително има напрежение между "Икономедиа" и председателя на КФН г-н Мавродиев, но то е продиктувано от друго. Председателят на комисията използва цялата мощ на институцията, като инструмент за натиск срещу изданията, за да бъде прикрит фактът, че преди години, като адвокат на офшорни структури, той е замесен в операции по изпиране на пари от наркотрафик. Личното участие на г-н Мавродиев във финансовите операции се споменава в множество съдебни заседания и в две съдебни решения на българския и на италианския съд.

Изданията на Икономедия просто са си свършили работата да информират обществото, че е абсурдно в страна от ЕС, начело на ключов финансов регулатор да стои човек, който е забъркан в голям скандал за изпиране на пари от наркотици в няколко държави.

За съжаление, в отговор г-н Мавродиев започна масирана кампания чрез регулатора не само с Алфа финанс холдинг, но и с много от най-големите участници на капиталовия пазар, които са партньори на групата.

София, 12 септември 2013

Иво Прокопиев

Председател на Съвета на директорите на

"Алфа финанс холдинг" АД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2013 в 23:57

Най-малко 15 000 румънци протестираха срещу плановете на канадска компания да отвори най-голямата златна мина в сърцето на Трансилвания, предаде АФП.
Лявоцентристкото правителство на страната одобри проектозакон, с който се позволява на канадската фирма „Гебриъл Ресърсис” да извлече 300 тона злато в местността Роша Монтана с технология, включваща използването на цианид.
Решението предизвика масови протести в цялата страна, които продължават вече две седмици.

В Букурещ около 8000 души се събраха на Университетския площад и скандираха лозунги като „Обединени можем да спасим Роша Монтана”, призовавайки за оставката на правителството

14.09 2013 в 04:18

"повдигнати обвиения" пфхахаха
не е разследван прокопиев, а че мавродиев е препрал и изпрал е ясно.
не прокопиев е вързан с Брендо

13.09 2013 в 20:38

Скачат по всяко време, нали Прокопиев си им плаща заплатите, къде явно, къде през някое мюре. Жалко, че няма кой да го подведе под отговорност за делата му когато приватизираше на килограм с помощта на бившите СДС депутати Никола Николов и Вержиния не-си-спомням-вече как се казваше. За монополните премии, които му плаща НЕК за приватизирания Каолин, за милионите ограбени от клиентите на Булброкърс, за политическото му инженерство, жертва на което сме били всички... включително покрай правителството на ГЕРБ. Ама не, той не е олигарх, нищо, че медийния му бизнес му осигурява тесни връзки с властта при всяко правителство, което пък му покрива бизнес "успехите". Как да не е стока бизнесмена-политик-не-олигарх??? Ако някой се зарови в приватизационните им сделки в частност и в дейността на инвестиционния им посредник като цяло, може да напише христоматия за прането на пари и търговията с вътрешна информация. ... ама нали е началник на "журналистите" от "Капитал", "Дневник", "Offnews" и т.н. - за него или добро или нищо... така, че нищо.

13.09 2013 в 17:56

Само забележете точно кои интернет медии ще публикуват отговора на Прокопиев (той по закон има право на отговор, щом е споменато името му). Направете си изводите сами.

13.09 2013 в 17:21

:D давай Архи!

13.09 2013 в 15:53

Иво Прокопиев е укрил доходи за повече от двайсет милиона


“Каолин”- една от перлите в короната на Прокопиев дължи милиони на банките!

лева само от предприятието си „Каолин” в северна България. На този факт се натъкнали активисти от „Екогласност”. Хората вече са позабравили, но преди 10 години напористият и оправен млад бизнесмен сложи ръка върху предприятието „Каолин”. Чрез РМД / Работническо-мениджърско дружество, една форма на приватизация без пари, която хората скоро справедливо нарекоха разбойническо-мениджърска приватизация/. Придоби предприятието по абсолютно криминален начин и стана негов мажоритарен собственик. Сделката под масата беше толкова скандална, че Прокопиев бе даден на прокурор. И обвинението влиза в съда. Но о, чудо! Същата прокурорка Елена Хаджидимитрова, която го обвинява в престъпна приватизация,се завърна на 180 градуса и Прокопиев е оправдан.

Бизнесменът очевидно е толкова „оправен”, че в момента почти няма негова фирма, която да не е закъсала до гуша в борчове. Дълговете му към банките нахвърлят половин милиард лева! Благодарение на това стотици наемни работници от империята му са на улицата. Уволненията продължават.

Трагедията на Прокопиев идва от факта, че беше безапелационно отбит от сегашното правителство. Иначе от Иван Костов насам той винаги е бил близък с когото трябва от най-високите етажи на ivo-prokopiev02властта. И винаги е осребрявал по най-изгоден за себе си начин тази близост. За да се измъкне от ситуацията Иво Прокопиев на два пъти направи опит да получи лиценз за банкова дейност. БНБ го отрязва, като единият от мотивите бе, че това не може да стане без участие на уважавана финансова институция от чужбина. И Прокопиев я намира – става дума за Хипоинвестмънт банк – Австрия. Скоро след това в Австрия избухва нечуван скандал , свързан с тази банка. Директор и негов заместник са изгонени от работа, защото в банката започва разследване за измама. Краставите кучета се надушват отдалече, нали?

Ето така се гради империя в България – с измами, далавери, укриване на доходи, източване на ДДС… Но както е забелязал народът – няма вечно щастие

13.09 2013 в 14:34

Какви факти, наясно сме всички, че на Прокопиев не му пука за фактите, важното е да се оправдае. Но нали сега си готови Реформаторския блок, там сигурно ще извади нови козове! Тежко ни!

13.09 2013 в 14:33

не, не - по-интеренсо е ти да докажеш за повдигнатите "обвинения", щото до колкото си спомням и Доверие и Алианц казаха, че това са пълни глупости. бахти платените дрскачи жалки.

13.09 2013 в 14:10

Отговорът е неясен. няма факти в него

13.09 2013 в 13:44

Как грозно изплува тук спамъра от руската школа. Ехоо, тъпооо, хак е БГ патент, да не ревеш после а?