Кога ще се изкъпем във фонтана на Дондуков?

Георги Савчев 01 август 2012 в 12:49 3173 6

Снимка: FEMEN
Снимка: FEMEN

15 юли 2010. Активистки на феминисткото движение FEMEN влизат полуголи във фонтана на Площада на Независимостта (Майдан Незалежності) в центъра на Киев. Акцията им е против „псевдопрофилактичните спирания на топлата вода“ в столицата на Украйна. Белите фланелки на момичета бързо стават прозрачни. „Щом няма вода в крана, ще се къпя на площада“, крещят те. На плакатите им пише „Ще удавим чиновниците във фонтана“.

Това е една от най-знаковите акции на FEMEN. Срещу „архаичната профилактика, наследена от съветските времена“. Пред медиите Александра Шевченко, една от най-симпатичните активистки на FEMEN, заявява: „Писна ни всяко лято да се мием с канчета и кофи. Всички уверения, че тази профилактика е необходима, са пълна профанация. В нито една европейска страна няма профилактика!“.

Всъщност Александра греши. И в София, столицата на страна-членка на ЕС, има съветска профилактика. Тоест – обикновен комунизъм. Комунизъм в действие. Абстрактният ремонт на тръбите на системата от абстрактни потни работяги, на които им трябват 2-3 седмици. За сметка на базисни човешки права.

Две или три седмици без топла вода в страна-членка на ЕС е най-автентичният повод за протест. Ненужно е да припомняме за Маслоу и неговата пирамида на потребностите. Ненужно е да обясняваме защо. 14 дни канчета и кофи, 14 събуждания без топла вода, 14 нощи без топла вода. Можем ли? Можем. Но е по-логично да протестираме.

23 години след рухването на комунизма някой тества прага ни на поносимост към него. Рефлексите ни на граждани. В Украйна, която не е членка на ЕС, FEMEN реагира адекватно. Кога ще се изкъпем във фонтана на Дондуков?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!