Нов Орлов мост срещу министъра с хотелите и дюните

27 май 2013 в 21:30 16085 14

Сцена от миналогодишните протести на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от миналогодишните протести на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Номинацията на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране вече роди протест. Организира го група във Фейсбук, озаглавена "Не сме съгласни със състава на яловия кабинет на Орешарски! Искаме гл. архитрактор Тихолов да седне на подсъдимата скамейка, а не в министерското кресло"

Протестът ще е утре в 19 часа на Орлов мост в столицата. Първоначално организаторите планираха мястото да е градинката между Софийския университет и парламента, но впоследствие бе решено, че протестът ще е на символичния площад, където миналата година с протести гражданите спряха промените в Закона за горите.

Днешната номинацията на Тихолов предизвика вълна от негодувание сред природозащитните организации, чиито активисти вероятно ще се включат в протеста. Екоактивистите я приеха като подигравка с цялата природозащитна общност. Още повече, че след скандала "Дюнигейт" тъкмо партията на Сергей Станишев, която излъчи кабинет, обяви, че ще подкрепи искането на екоактивистите за защита на пясъчните дюни и плажовете чрез създаване на парк "Българско Черноморие. В резултат от скандала държавата се ангажира да включи всички пясъчни дюни по морето в кадастъра и парите за целта неотдавна бяха отпуснати от служебното правителство. Решението на Орешарски да повери именно кадастъра на архитекта, проектирал строежа върху дюните в Несебър, очаквано бе посрещнато с пълно възмущение.

Архитектът е проектант на емблематични злоупотреби като строежа върху дюните в Несебър (популярен като Дюнигейт), общия устройствен план на Царево, собственик е на новопостроен хотел на плажа в Равда, вдигнат върху самия пясък. Както самият Тихолов изтъква във визитката си в сайта на университета по аргитектура, където е преподавател,  той е автор и архитектурните проекти на десетки хотели по Южното Черноморие и в Банско.

Тихолов има връзки с ДПС, чиято листа в Несебър е оглавявал при местните избори през 2007 г., показа проверка на OFFNews.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!