Нов опит за продажбата на част от БДЖ

16 ноември 2012 в 16:43 1372 0

БДЖ Снимка: БГНЕС
БДЖ Снимка: БГНЕС

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви нов конкурс за продажбата на "БДЖ – Товарни превози" АД, собственост на "Холдинг – БДЖ" ЕАД.

Това е втори опит за продажбата на дружеството. На 19 юли агенцията прекрати първия конкурс заради липса на сериозен инвеститорски интерес. При първата процедура бяха закупени шест пакета от тръжната документация, но накрая се яви само една компания, която не отговаряше на условията за търсения инвеститор. 

Тогава приватизационната агенция обяви, че съвместно с транспортното министерство ще направят анализ на изискванията към потенциалните купувачи и да открият нова процедура. 

От БДЖ се надяваха да постигнат цена от около 200 млн. лв., като с тези пари да бъдат покрити част от задълженията на „Пътнически превози”, които към момента надхвърлят 700 млн. лв.

Конкурсната документация по новата процедура може да се купи до 30 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.

Изискването към кандидатите е да са извършвали железопътни превози през последните пет години и да имат лиценз за това както и сертификат за безопасност.

Те трябва да имат приходи минимум 100 млн. евро за последните три години.

Към финансовите инвеститори пък има изискване да управляват финансови активи или дялове в други дружества за не по-малко от 400 млн. евро за всяка от последните три години.

До конкурса няма да бъдат допускани консорциуми, офшорни дружества, както и компании с непогасени задължения.

Междувременно стана ясно, че германската банка KfW, на която БДЖ дължи над 40 млн. евро за мотрисите "Сименс", е готова да изчака приключването на приватизацията на "Товарни превози", за да продължат преговорите за разсрочване на дълга. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!