Младенов вика 13 арабски посланици да им съобщи, че "Хизбула" стои зад атентата

Юлиан Христов 05 февруари 2013 в 12:00 4052 1

Николай Младенов. Снимка:БГНЕС
Николай Младенов. Снимка:БГНЕС

Външният министър Николай Младенов е привикал днес следобяд посланиците на 13 арабски държави, научи OFFNews.

Срещата е планирана за 16.30 часа и на нея министърът ще уведоми дипломатите за решението, което днес ще бъде взето на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

По информация на OFFNews решението ще е, че за атентата в Сарафово има две основни версии. В едната от тях шиитската групировка "Хизбула" е посочена за поръчител и извършител на атаката на летището в Бургас. 

Младенов събира арабските посланици, сред които е и ливанският, за да ги увери, че решението не е насочено срещу арабския свят и вероятно, за да поиска подкрепа от тяхна страна в решението на страната ни. Повечето от арабските държави с представителство у нас обаче едва ли биха подкрепили това решение на КСНС. Единствените държави, които не са на страната на Ливан са Кувейт, Катар и Оман.

На КСНС днес първият доклад ще бъде на външния министър Младенов. Неговата тема е: „Рискове и заплахи за сигурността на страната, произтичащи от политическите процеси в Близкия изток“.

Очакваме, в докладите да има задълбочен анализ на военно-политическата обстановка в Близкия изток, да се очертаят сценариите за развитие на кризата, както и рисковете и заплахите за националната сигурност на Република България. На тази основа да обсъдим и да предложим мерки за неутрализиране на тези рискове и заплахи, както и конкретни предложения до държавните институции, коментира в началото на заседанието днес президентът Росен Плевнелиев.

Той акцентира на напрегнатата обстановка в Ливан и продължаването на ядрената програма на Иран и на това, че се усилва влиянието на радикалните екстремистки групировки в целия регион. 

Основания за предпоставеност на решението на днешния КСНС дават и някои публикации от днес в западните медии. Два от най-авторитетните американски вестника “Уолстрийт джърнал” и “Ню Йорк таймс” излязоха с публикации, че се очаква България да посочи вината на бунтовническата групировка Хизбула за атентата на летище Сарафово. “Среща на хора на най-високо държавно ниво и на отговорните по сигурността на тази малка балканска държава може да има широки последици за нелесното разведряване на Европа с ливанската военна групировка Хизбула. Очакванията са, че българските власти ще потвърдят връзката между Хизбула и самоубийствения бомбен атентат през юли 2012 г., който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса и рани десетки други”, пише “Ню Йорк таймс”. 

В “Уолстрийт джърнал” авторите на новината Джей Соломон и Гордън Феърклоу съобщават: “Очаква се българското правителство тази седмица да изнесе доклада от разследването, обвиняващ ливанската военна групировка Хизбула и съюзника й Иран в терористичен бомбен атентат, обявиха представители на САЩ и на Близкия Изток, които са били брифирани за резултатите от разследването.”

В същото време от РЗС призоваха "Хизбула" да бъдат посочени за автори на атентата. Ако това не стане, страната ни е заплашена от още подобни атаки, смятат от партията. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови