Защо е толкова важно да кажем: "Хизбула" беше!

Владимир Йончев 05 февруари 2013 в 15:21 22999 26

Сирия
Сирия

Много войни са започвали от Балканите, този път е дошъл наш ред да бъдем casus belli*.

Атентатът в Бургас е поводът, който се търси, за да започне нападение над Сирия.

За целта е нужно Европейският съюз да обяви "Хизбула" за терористична организация. Ако България каже, че "Хизбула" стои зад атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г., ЕС няма да има друг избор, освен да включи "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

Оттам нататък сценарият е ясен: САЩ повеждат поредната война срещу тероризма. Даже не за тях самите, а за да неутрализират опасността, която е надвиснала над техните партньори от ЕС. В самия ЕС в момента има известни разногласия трябва ли му война в Сирия. Но ако страна-членка (като България) е нападната, позицията на "пацифистите" отслабва до неудържимост.

А "военнолюбците" и сега не са малко. Ставащото в Мали ни изглежда далечно, но то е генерална репетиция на френската армия за следващото ù участие в Сирия - страна, която винаги е била във френската зона на влияние или поне на интереси.

САЩ и Русия също се разбраха. Само преди седмица руският премиер Дмитрий Медведев без видим повод заяви, че позицията на Башар Асад вече е неудържима. С други думи - даде позволение за войната. Остава само поводът.

Такъв интерес като днешния от американската преса към българската политика не е имало от войната в Косово. В статиите се съобщава, че Белият дом тръпне в очакване какво ще каже Цветан Цветанов.

Статиите са подписани с еврейски имена. Израел още часове след атентата каза, че зад атентата стои "Хизбула".

Това е нужната за Израел версия. Два часа след атентата нямаше как да се знае дали тази версия е вярна или не. Много е вероятно да е вярна, но важното е, че е нужна. И атентатът е достатъчно зрелищен и достатъчно скорошен, за да стане причина за война.

Улисани покрай агент Буда, пропускаме това.

То и на сръбския хъшлак Гаврило Принцип никой не му е обръщал внимание, преди да гръмне австрийския престолонаследник в Сараево.

А после знаем какво станало...

-----------

*Casus belli - причина за война

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!