Николай Младенов: Правителството да помогне на бежанците в съседите на Сирия

05 септември 2013 в 11:28 1927 2

Николай Младенов. Снимка: БГНЕС, архив
Николай Младенов. Снимка: БГНЕС, архив

Правителството трябва да се замисли върху това какви средства може да се отпуснат, за да се помогне на бежанците в съседните на Сирия страни и да се предотврати отиването им в други държави.

Това коментира в интервю за БНР бившият външен министър Николай Младенов. В момента той е специален представител на генералния секретар на ООН за Ирак.

По думите му българската позиция за Сирия е хаотична и объркана. Няма и реална заплаха от бежанска вълна, а има опити за истеризиране, смята Младенов.

По думите му правителството трябва да предложи ясен план и да облекчи живота на тези, които вече са стигнали до България. "Въпросът трябва спешно да бъде обсъден в Народното събрание сериозно и няма нужда от истерии", допълни той.

Според Младенов използването на химическо оръжие е от най-сериозните престъпления, които фиксира международното право. "Използването на химически оръжия трябва да бъде осъдено. Първите данни за това са от ноември–декември миналата година и българското разузнаване също разполага с тях", категоричен е бившият външен министър.

Младенов смята, че е маниер от Студената война да се смята, че Великите сили трябва да се разберат. В ЕС всяка страна тежи наравно с другите.

"Никой не говори за военна операция освен САЩ и те ясно са формулирали ограничени удари. България има собствена позиция и своя глас, който трябва да бъде чут. Няма как външнополитически дебат да бъде сведен до вътрешнополитическо противопоставяне. Да не забравяме, че сме член на НАТО и да имаме достойнство, защото сме част от тази организация заради собствената си сигурност", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!