При атака над Сирия българите ще се евакуират в Кипър

Милен Енчев 04 септември 2013 в 14:30 3075 1

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

При евентуален военен сценарий за Сирия българските граждани, както и останалите граждани на Евросъюза в близкоизточната страна, ще бъдат евакуирани в Кипър. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски на днешния парламентарен блиц-контрол. Властите в Никозия имат опит в такива действия и на 28 август е била проведена среща с кипърска корабна компания за транспортиране на гражданите до Никозия.

Изказването на Орешарски беше в отговор на въпрос от Цветан Цветанов (ГЕРБ) за готовността на страната да реагира на бежанска вълна от Сирия. Цветанов започна с географски въпрос: колко километра е българо турската граница, и как може да се затвори при наплив от бежанци. Заедно с бежанците в България могат да проникнат и лица, които могат да „повишат криминогенния фактор“ в страната, каза Цветанов.

„С въпроса си ме върнахте 30 години назад. Аз съм кандидатствал с география и ако не ме лъже паметта, границата е 275 километра“, отвърна Орешарски (паметта на премиера го лъже 259 километра е – бел. ред.).

Към днешна дата няма бежанска вълна в България по всички стандарти, а само повишен брой бежанци от Сирия, каза Орешарски. Той каза, че затварянето на границата не е работещ вариант. Възложили сме на всички отговорни институции, включително на службите, да изготвят прогноза за бежанския поток, но ако обстановката се усложни, всички прогнози могат да се окажат неактуални, посочи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови